Algemeen Technologie

Alles wat je moet weten over inductieladen

inductieladen-tijdens-het-rijden
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Wat is inductieladen?

Inductieladen is het draadloos of stekkerloos opladen van je elektrische auto door middel van magnetische velden.

Andere benamingen voor inductieladen zijn draadloos of stekkerloos opladen. In het Engels wordt deze techniek ook wel aangeduid met Dynamic Wireless Power Transfer. Het komt allemaal op hetzelfde neer: een manier van laden van apparaten of auto’s waar geen stekkers of snoeren aan te pas komen. Inductieladen houdt in dat een magnetisch veld elektrische stroom transporteert tussen twee objecten, bijvoorbeeld een laadstation en de accu van een elektrisch aangedreven auto.

In de Van Dale is de betekenis van ‘inductie’ als volgt omschreven:

in·duc·tie (de; v; meervoud: inducties)

  1. (natuurkunde) opwekking van een elektrisch of magnetisch veld in een naburig lichaam door een ander er niet mee in contact staand elektrisch geladen of magnetisch lichaam of door een elektrische stroom
  2. manier van redeneren waarbij je uit het bijzondere het algemene afleidt

Wordt inductieladen de nieuwe standaard voor elektrische auto’s?

Inductieladen is qua techniek niet geheel nieuw en wordt al vaker toegepast in ons dagelijks leven. Met name bij consumentenelektronica. Denk aan het opladen van draadloze waterkokers, elektrische tandenborstels en ook mobiele telefoons zijn steeds vaker stekkerloos op te laden. De toepassing van inductieladen bij elektrische auto’s is wel relatief nieuw. Mitsubishi was een van de eerste autofabrikanten die serieus werk hebben gemaakt van het toepassen van inductieladen bij hun elektrische voertuigen.

De nieuwe standaard voor zelfrijdende auto’s?

De kans is groot dat inductieladen de manier waarop we nu gewend zijn om onze elektrische auto’s op te laden gaat veranderen. Inductieladen wint steeds meer populariteit, maar vooralsnog is stekkerladen de norm.

De opmars van de elektrische auto is in vrijwel elke straat of parkeerplaats zichtbaar. Gedragen door lage bijtelling wint de elektrische auto nog steeds aan populariteit. Veelal de hybride variant, maar volledig elektrisch zoals Tesla of de BMW i3 zijn steeds vaker in het straatbeeld te zien. Dat betekent dat ook de infrastructuur mee moet groeien. Denk aan laadpalen, betaalmogelijkheden, kwaliteit van laadkabels. Ideaal is het ook niet altijd, opladen via laadkabels. Gedoe met stekkers, kabels over de openbare stoep, technische installaties en laadpalen die in de voortuin moeten worden geïnstalleerd. Kabels willen ook nog wel eens kapot gaan, een kabelbreuk komt vrij regelmatig voor. Uit ervaring weet ik dat een Lapp kabel een van de meest betrouwbare laadkabels is.

lapp kabel elektrische auto

Met inductieladen wordt het opladen van elektrische auto’s makkelijker en de kans is dus groot dat onze toekomstige zelfrijdende, elektrische auto’s inductieladen als standaard krijgen. Plugless uit de VS is een van de eerste bedrijven die stekkerloos opladen van auto’s mogelijk maakt. Hun oplossing is in te bouwen in alle Tesla S modellen en ook (nu nog alleen) in de Nissan Leaf en de Chevrolet Volt.

inductieladen-plugless-elektrische-auto

bron

Wat kost inductieladen?

De grote vraag is natuurlijk of inductieladen goedkoper is dan het opladen door middel van een kabel. Allereerst is er natuurlijk de aanschafprijs. Omdat het systeem van Plugless nog niet in Nederland verkrijgbaar is, houden we even de tarieven van de US en Canada aan. Om het systeem aan te schaffen ben je tussen de 1200,- en 2000,- dollar kwijt. Afhankelijk van welk type auto je hebt. Dan hebben we het dus over een thuissituatie.

inductieladen-tijdens-het-rijden

bron

Met inductieladen is het technisch ook mogelijk, als de infrastructuur wordt aangepast, om het voertuig tijdens het rijden op te laden. Onderzoek van de TU Delft leert dat de kosten voor een dynamisch inductief systeem circa € 300.000 – € 500.000 per strekkende kilometer kost. Dit is exclusief de aanpassingen/inbouw in het voertuig.

Kunnen we in Nederland al stekkerloos opladen?

De gemeente Rotterdam is de eerste gemeente ter wereld waar stekkerloos opladen door middel van inductie getest wordt. In samenwerking met ElaadNL en de TU Eindhoven en een energieleverancier is een testparkeerplaats aangelegd op het terrein van de gemeente zelf. Het is dus voor bezitters van elektrische voertuigen nog niet mogelijk om aan de proef mee te doen. Rotterdam was ook de eerste ter wereld met een waterstoftankstation en een elektrische 19-tonner vrachtwagen.

Qualcomm Halo techniek voor inductieladen

Een van de organisaties die grote stappen neemt in het draadloos opladen van je elektrische auto en daarmee de barrière van de beperkte range van accu’s van elektrische auto’s wegneemt, is Qualcomm. Met de Qualcomm Halo techniek voor wiresless vehicle charging komt het draadloos opladen steeds dichterbij. Draadloos opladen tijdens het parkeren of tijdens het rijden gaat de oplossing zijn voor een versnelde acceptatie van elektrisch rijden.

Elektrisch rijden nog steeds in opkomst

Elektrisch rijden is in Nederland nog steeds aan een opmars bezig. Met een belastingtarief van 4% voor volledig elektrisch aangedreven auto’s en geen wegenbelasting is het, ook zakelijk, interessant en voordelig om een elektrische auto te kopen. Wel gaat de energierekening omhoog natuurlijk. En dus kan het lonen om je huidige energieleverancier eens onder de loep te nemen. Of vergelijk je energie makkelijk en snel op een van de vele vergelijkingssites. Dat kan echt lonen.

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...