Algemeen Apple Car Fabrikanten

Apple en de zelfrijdende auto de Apple Car

zelfrijdende apple-car
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Vorige maand werd bekend dat Apple nu echt actief stappen zet om mee te doen aan de “zelfrijdende auto” race. Meerdere automerken en auto-branche vreemde organisaties willen een piece of the pie in deze revolutie!

Apple heeft haar zelfrijdende auto nog steeds geen naam gegeven. Dus voorlopig noemen we deze dan maar de “Apple Car” aangezien de meeste pers deze naam ook hanteren. We weten natuurlijk nog niet of dit het gaat worden, iCar klinkt ok best cool. Begin 2016 heeft Apple meerdere namen en domeinnamen registreert.

 

Het begon met Project Titan

Na een aantal meetings tussen Apple en Elon Musk (CEO Tesla) werd het stil rond de  Apple Car. Zoals Elon Musk het zelf noemde in 2015:

Apple’s electric car is an “open secret”

Apple Car eerste prototype.

Onder de projectnaam Titan is er al sinds 2013 door honderden mensen in het geheim gewerkt aan de Apple Car. Het onderzoekslab bevindt zich dichtbij Apple’s hoofdkantoor in Cupertino. Ook rapporteerde de pers met regelmaat over de kopstukken die werden weggekaapt bij de bekende automerken, om mee te werken aan Project Titan. Maar toen golden boy  Steve Zadesky na 16 jaar trouwe dienst bij Apple het bedrijf verliet in Januari 2016 kwamen de roddels over de slechte voortgang echt op gang. We hebben in het verleden al eerder geschreven over de Apple Car en de moeizame start die deze ontwikkeling maar steeds lijkt te hebben.

Tim Cook de CEO van Apple blijft ook geheimzinnig in zijn communicatie over de Apple Car.  In februari van 2016 melde hij het volgende:

Do you remember when you were a kid, and Christmas Eve, it was so exciting, you weren’t sure what was going to be downstairs? Well, it’s going to be Christmas Eve for a while.”

In 2016 reageerde Apple in een brief aan de verkeerveiligheids instantie van de Amerikaanse overheid op de voorgenomen wet en regelgeving. Uit deze brief blijkt wel degelijk dat Apple nog vol bezig is met R&D op het gebied van zelfrijdende voertuigen.

 “Apple investeert veel in de zelflerende machines en automatisering en is enthousiast over het potentieel van geautomatiseerde systemen op vele gebieden, waaronder vervoer.”

Apple Car Play

Apple heeft haar eerste stappen gezet op het gebied van autotechnologie met de introductie van Apple CarPlay . Zoals Apple het zelf noemt de ultieme co-pilot.  Waarbij je slimmer en veiliger de Iphone kan gebruiken in een auto. CarPlay maakt het mogelijk om de Iphone functionaliteiten te integreren in het dashboard van ja auto. Zodat je routebeschrijving, muziek kunt afspelen, het maken van een telefoongesprek en het ontvangen en verzenden van berichten kan doen zonder je handen van het stuur te halen. Dit alles natuurlijk met het bekende Apple gebruiksgemak.

Apple CarPlay moet door de autofabrikant opgenomen worden in het dashboard. Dit levert de nodige vertraging op. Dit is ook een van de weinige keren dat Apple zich afhankelijk heeft gemaakt van derde partijen voor de integratie en marktintroductie van haar diensten.

Apple CarPlay de eerste stappen van Apple in het auto domein

Apple CarPlay de eerste stappen van Apple in het auto domein.

 

Wanneer komt nou de Apple Car?

Na een aantal stille maanden bereikte ons in april het bericht dat Apple met een een witte Lexus RX450h op de openbare weg haar technologie aan het testen is. Begin april kreeg Apple ook daadwerkelijk toestemming van de overheid in California om de weg op te gaan.

De Lexus die werd gespot in april is voorzien van high-end lidar-sensoren, twee zichtbare radars en meerdere camera’s. Deze sensoren zijn ontwikkeld door externe leveranciers en zijn niet speciaal door Apple gemaakt zeggen de experts. Wanneer de Apple Car nou daadwerkelijk op de weg komt blijkt ook wederom een geheim. En bestaat de Apple Car dan uit een bestaand auto-merk met Apple technologie? Of zal Apple doen waar ze zo bekend van is geworden… eigen design en super UI/UX waarmee de “klant” weer een revolutionaire klantbeleving gaat krijgen?

Hoe ziet de Apple Car er straks uit?

Wat zijn de geruchten?

Veel activiteiten bij Apple zijn tot het laatste moment geheim. Werknemers moeten ook strenge richtlijnen volgen. De geheimzinnigheid is onderdeel van Apple’s aanpak en branding en hebben tot nu toe tot impactvolle producten gezorgd. Wat gaat er nu gebeuren met de Apple Car? Wordt dit een top of flop? Gaat Apple een overname doen om te versnellen? Is Tesla dan een van de overname kandidaten? Of houdt Apple haar design traditie in stand en komt zij met een super gebruikersvriendelijke en revolutionaire auto op de markt. Wij houden het in ieder geval nauwlettend in de gaten.

 

 

 

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...