Algemeen Uitgelicht

De geschiedenis van de zelfrijdende auto

Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Vrijwel iedereen denkt dat de zelfrijdende auto iets van de recente geschiedenis is. Niets is minder waar. Al vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw kwam de ontwikkeling van zelfrijdende en zelfsturende auto’s op gang.

De geschiedenis van de zelfrijdende auto – de jaren 20

Al vanaf de jaren 20 in de vorige eeuw was er op Fifth Avenue in New York een zelfrijdende auto te aanschouwen. Eentje die op afstand bestuurbaar werd, maar toch. Voor die jaren was die ‘zelfrijdende auto’ natuurlijk ook al een revolutie.  Gedurende de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden alle ontwikkeling op een laag pitje gezet. Maar vanaf de jaren 50 kwamen de experimenten met autonome auto’s weer op gang.

De geschiedenis van de zelfrijdende auto – de jaren 50

In 1953 werd Norman Bell’s elektronische en op afstand bestuurbare auto op een tentoonstelling aan het grote publiek gepresenteerd.

De geschiedenis van de zelfrijdende auto – de jaren 80 en 90

In de jaren 80 beweerde General Motors de Firebird III uitgerust te hebben met een elektronisch systeem waarmee de besturing werd overgenomen op lange stukken en waardoor de bestuurder dus even een dutje kon doen. Vanaf 1980 kwamen de eerste prototypes van zelfstandig rijdende auto’s daadwerkelijk op de openbare weg. In 1986 reed de eerste echt zelfstandig rijdende auto, de Robot Car ‘VaMoR’s’, met een snelheid van 60 miles per uur.

In de jaren 80 en 90 kwamen ook de eerste navigatiesystemen op basis van sensoren op de markt. En in 1991 keurde het Amerikaanse Congres een voorstel goed voor de ontwikkeling van autonome auto’s en bijbehorende (technische) infrastructuur. In 1995 legde een zelfstandig rijdende auto van Daimler-Benz een afstand af van 560 kilometer op een brede 3-baans snelweg in de omgeving van Parijs.

De geschiedenis van de zelfrijdende auto – de 21 eeuw

Zoals ook in onderstaande infographic te zien is, is de ontwikkeling van zelfrijdende, zelfsturende en autonome auto’s vanaf het jaar 2000 echt in een versnelling geraakt. De technologische voorsprong ten opzichte van de pioniers van de 20 eeuw is zo groot, dat er vrijwel dagelijks nieuws naar buiten wordt gebracht. Door de bekende automerken, maar zeker ook door nieuwe gamechangers als Google, Baidu en Uber.

De geschiedenis van de zelfrijdende auto – infographic

 

geschiedenis zelfrijdende auto

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...