Algemeen

De zelfrijdende motorfiets, gaat die echt komen?

bmw zelfrijdende motorfiets
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Dat de zelfrijdende auto slechts een kwestie van tijd is voor we die in Nederland op de weg gaan zien weten we. Waymo is onlangs officieel gelanceerd in Phoenix en is nu dus echt een feit. Maar hoe zit het eigenlijk met andere voertuigen, worden die ook zelfrijdend? De eerste testen met zelfrijdende treinen zijn al uitgevoerd, en ook is er onlangs door BMW een zelfrijdende motor gelanceerd.

De zelfrijdende motor, fictie of feit?

Motorrijders komen een factor 28 vaker om het leven bij verkeersongelukken dan automobilisten. Het is dan ook niet voor niets dat fabrikanten van motoren er alles aan gelegen is om ook een zelfrijdende motor te ontwikkelen. En dan met name alle driver assistance aspecten en technieken. Er zijn natuurlijk uitdagingen genoeg, maar de ontwikkelingen gaan hard zoals te zien is een video van BMW Motorrad van een zelfrijdende motorfiets.

BMW Motorrad geeft aan dat ze meer dan 2 jaar hebben gewerkt aan de ontwikkeling van een zelfrijdende motorfiets. In de video laat men zien dat een motor zelfstandig rondrijdt, zelfstandig remt, wegrijdt en zelfstandig bochten neemt.

Het toevoegen van automatische veiligheidssystemen op een motorfiets is een enorme uitdaging

Het plan is niet dat er binnenkort een zelfrijdende motor te koop is. Maar is met name bedoeld om technieken te ontwikkelen en toe te passen die zorgen voor meer stabiliteit in kritische verkeerssituaties. Zoals ook bij auto’s stap voor stap technieken worden toegepast die de algehele verkeersveiligheid, en dus voor bestuurders en inzittenden, vergroot. Zoals een rijbaan alert en noodremsystemen. BMW heeft als doel om die ongelukken die te voorkomen zijn ook daadwerkelijk te voorkomen.

Het toepassen van dat soort veiligheidssystemen op een motorfiets is een enorme uitdaging. Een auto kan zo geprogrammeerd worden dat die een noodstop maakt als dat nodig is. Maar als je dat op een motorfiets toepast, vliegt de berijder letterlijk over de motorfiets heen. Zelfs de kleinste automatische ingrepen door de motorfiets zelf kunnen al gevolgen hebben voor de bestuurder.

Als het BMW lukt om daadwerkelijk het motorrijden veiliger te maken door het toepassen van zelfrijdende elementen, dan kan dat de neergang in verkoop van motoren wereldwijd een halt toebrengen is de verwachting. Al is het toepassen ook niet goedkoop, wat doet dat met de verkoopprijs van een zelfrijdende motor?

Ook Yamaha begaf zich al enkele jaren geleden op het gebied van zelfrijdende motoren. Ze bouwden zelfs een Motobot, een motor rijdende robot. Gaat dat de toekomst dan zijn van motorrijden? Aan deze start-ups te zien, gaan ook de technologische ontwikkelingen en verbeteringen van de veiligheid van motorrijden de komende jaren een vlucht nemen.

Ook de technologische ontwikkelingen op het gebied van motorkleding en motorhelmen staat niet stil. Zo heeft het Nederlandse Rev’it een motorpak ontwikkeld dat vol zit met airbags. Natuurlijk zorgen goede bescherming, een goede helm en veilig geteste motorkleding dragen aan de basis van de bescherming van een motorrijder. Maar in de toekomst zou motorrijden zomaar een stuk veiliger kunnen worden.

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...