Algemeen Video's

Denk als een zelfrijdende auto – game

game-moral-machine-zelfrijdende-auto
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Over zelfrijdende en zelfsturende auto’s zijn veel discussies. Zeker over ethische en morele keuzes die gemaakt worden op het moment van een ongeval of ongeluk. Want wat als een auto geen bestuurder meer heeft en het autonome voertuig waar je in zit zelf beslist of het tegen een boom rijdt of tegen een andere auto? Of erger nog, als het een keus moet maken tussen het aanrijden van een moeder met kind of een bejaard persoon? Feit is dat een auto niet zelf kan denken (voorlopig nog niet, maar artificial intelligence is on it’s way). En dat al deze keuzes dus vooraf geprogrammeerd moeten worden. Dan is het fijn om te weten hoe een zelfrijdende auto denkt. Dat is nu mogelijk door een slimme tool.

The Moral Machine

De slimme programmeurs en engineers van het MIT in Boston hebben een tool of game ontwikkeld waarmee je inzicht krijgt in de denkwijze van een zelfrijdende en autonome auto. The Moral Machine heet het spel en is hier te spelen. Doel van de ontwikkelaars is:

  1. het in kaart brengen van de opinie als autonome machines en autonome voertuigen morele beslissingen moeten nemen
  2. het aanwakkeren van de discussie over potentiële scenario’s met mogelijk morele bezwaren

Zo kan je bijvoorbeeld zelf ook allerlei scenario’s in kaart brengen. Als er door rood wordt gereden, of er keuze gemaakt moet worden tussen voetgangers of andere weggebruikers, of er te hard wordt gereden.

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...