Algemeen Uitgelicht

Domino’s Pizza zet zelfrijdende bezorgrobot in.

DRU zelfrijdende robot van Domino's pizza
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Dit is natuurlijk niet een zelfrijdende auto, waar je heerlijk onderuit gezakt met een e-reader van A naar B wordt gereden. Maar naar mijn mening toch een belangrijke ontwikkeling. Domino’s Pizza zet na een aantal testen in Australie nu ook in Europa de zelfrijdende bezorgrobot in. Zal DRU gaan helpen om zelfrijdendevoertuigen sneller geaccepteerd te krijgen in het Nederlands straatbeeld?

Over  DRU, de zelfrijdende robot van Domino’s Pizza

Domino’s loopt al enige tijd voor op met nieuwe ontwikkelingen. Zo testte zij in 2016 al de DRU in Australie en Nieuw Zeeland en hebben ze in 2016 hun eerste pizza –peri-peri chicken– door een  drone in New Zealand laten bezorgen. Deze week kondigde Domino’s Pizza aan dat ze ook in Nederland en Duitsland aan de slag gaan met de DRU :

Dit is DRU. Onze nieuwste werknemer bij Domino’s. Hij ziet er misschien wat anders uit dan je zou verwachten, maar ook DRU gaat je pizza bezorgen! DRU (Domino’s Robotic Unit) is onze eerste zelfrijdende bezorg voertuig en wordt klaargestoomd om jouw bestelling tot aan huis te bezorgen.

Dru de zelfrijdende robot van Domino's pizza

Dru de zelfrijdende robot van Domino’s pizza

Met de groei prognose van Domino’s is het inzetten van DRU niet alleen een leuke gadget, maar ook echt noodzaak, omdat ze anders bezorgers te kort gaan komen.

“With our growth plans over the next five to 10 years, we simply won’t have enough delivery drivers if we do not look to add to our fleet through initiatives such as this,”  zegt Chief Executive Officer Don Meij.

DRU rijdt op 4 of 6 wielen en heeft speciale compartimenten om warme gerechten warm te houden en om gekoelde producten natuurlijk koud te houden. Dru rijdt net zo hard als een wandelaar, circa 8km per uur.

De DRU is afgelosten zodat hij onderweg naar de bestemming niet opgen gebroken kan worden. De besteller kijgt een code via zijn mobiele telefoon om DRU te openen wanneer de Pizza op het juiste adres is aangekomen.

Het zelfrijdende vermogen van DRU

DRU is ontwikkeld door Marathon Robotics en Starship Technologies , opgericht in 2014 door Ahti Heinla en  Janus Friis, de oud oprichters van Skype. DRU gaat zelfstandig navigeren vanuit de Domino’s Pizza winkel waar je de bestelling plaats en kiest zo zelf de beste route tot jouw locatie. De on-board sensoren zorgen ervoor dat allerlei obstakels tijdens zijn rit worden vermeden. De DRU gebruikt LIDAR, de radar achtige technology waar Ford recentelijk een groot belang in nam.  Ford gebruikt LIDAR al enige tijd bij de ontwikkeling van haar zelfrijdende auto projecten.  Het GPS Systeem van Lidar synct automatisch met Google maps.

DRU pizza delivery

DRU pizza delivery

Nederland als proeftuin voor de zelfrijdende robot

De proef  met de zelfrijdende bezorgrobot zal als eerste live gaan in Nederland en Duitsland. Domino’s zoekt momenteel nog naar een geschikte proeftuin, waar ze de juiste licenties kunnen krijgen om DRU ook daadwerkelijk op de weg te laten rijden. Een gesloten omgeving zoals bijvoorbeeld de Efteling, of een vakantiepark lijkt vooralsnog het meest voor de hand liggen.

De robots zijn een aanvulling op onze bestaande bezorgmethoden, zoals e-bikes, scooters en auto’s. Hiermee zorgen we dat onze klanten altijd een warme, versgemaakte pizza kunnen laten bezorgen, waar ze ook zijn.  zegt Andre Ten Wolde, CEO Domino’s Nederland & België.

Wij kijken er naar uit, en we zijn ook erg benieuwd naar de reacties van het publiek. Zo zal DRU zeker gaan bijdrage aan een snellere acceptatie van zelfrijdende auto’s

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...