Algemeen Fabrikanten

Ontslagen bij Apple’s zelfrijdende auto

Apple-Car-autonome-auto
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Project Titan, de werknaam van hetApple Car project, lijkt stroef te gaan volgens de laatste berichten. De New York Times schrijft dat er tientallen medewerkers aan het project zijn ontslagen.

Project Titan heeft sinds kort een nieuwe directeur; Bob Mansfield, die jaren aan het hoofd stond van de hardware afdeling. Hij volgt Steve Zadesky op, die is opgestapt. Naar verwachting niet geheel vrijwillig.

apple-zelfrijdende-auto-icar

In eerste instantie was het de bedoeling dat Apple een eigen autonome en zelfsturende auto op de markt zou brengen in 2019. Het aantal medewerkers groeide tot wel duizend mensen. Erg open en transparant is Apple nooit geweest over de voortgang van de ontwikkeling van de zelfrijdende Apple Car.

Komt er wel een Apple car?

Het gerucht gaat dat Apple zich minder wil toeleggen op het daadwerkelijk fabriceren van een zelfrijdende auto. Maar meer de focus gaat leggen op de onderliggende software en technologie. Zo is recent ook Dan Dodge aan boord gekomen. Hij leidde ooit QNX, een softwarebedrijf dat door Blackberry werd overgenomen. Zo schreven we recent al een artikel over het groter wordende belang van softwarebedrijven bij de ontwikkeling van autonome auto’s.

Het betekent niet dat Apple helemaal afziet van het maken van een eigen zelfrijdende auto. Meer voor de hand ligt een samenwerking met een bestaande autofabrikant. Op die manier kunnen de risico’s gedeeld worden. Of dat gaat lukken is de vraag. Nagenoeg alle grote autofabrikanten hebben eigen projecten lopen met zelfsturende auto’s. Zo heeft Volvo onlangs de eerste zelfrijdende XC90 geïntroduceerd. Het project DriveMe van Volvo stelt een selecte groep inwoners van Goteborg in staat om op de openbare weg met een zelfrijdende Volvo te oefenen.

Maar ook concurrenten als Uber, Baidu en Google zijn al ver met de ontwikkeling van hun versie van autonome auto’s. Zo test Uber in Pittsburg al hun variant op de openbare weg.

Apple-Car-autonome-auto

Foto: Aristomenis Tsirbas/Freelancer

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...