Algemeen

Op vakantie met een zelfrijdende auto

zelfrijdende camper
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Dat de zelfrijdende auto er gaat komen kunnen we wel vermoeden,  wanneer precies is nog de vraag. Recent is een studie door KPMG uitgekomen waarin naar voren is gekomen dat Nederland ver voorop loopt op de komst van de zelfrijdende auto ten opzichte van andere landen. Natuurlijk is Google onder de vlag van Waymo al heel erg ver met het daadwerkelijk testen op de openbare weg. In Nederland gebeurt dat nog mondjesmaat en zien we met name een opkomst van autonoom rijdende shuttles of WePods. Maar stel dat de zelfrijdende auto er is, hoe gaat dan onze vakantie er uit zien? Gaan we dan verder weg op vakantie? Gaan we minder vliegen en meer met de auto door Europa op avontuur? En is de zelfrijdende camper dan het populairste vervoersmiddel om op vakantie te gaan?

Zelfrijdende camper

De Hymer Group, bekend van hun luxe campers, is als eerste fabrikant toegestaan om hun zelfrijdende camper te testen. Men heeft een hele duidelijke visie als het gaat om autonome campers. Vooralsnog heeft het voertuig alleen op het terrein van de Erwin Hymer Group gereden als op de openbare weg in de directe omgeving van de Universiteit van Waterloo in Canada .De testcamper rijdt volledig zelfstandig, waardoor het voertuig de chauffeur wordt en de oorspronkelijke chauffeur passagier. De hardware bestaat uit camera’s, gps en Lidar, een op laser gebaseerd radarsysteem. Aan het hoofd van het onderzoek staat de Canadese Universiteit van Waterloo, vlak bij Toronto. In het WatCAR (Waterloo Centre for Automotive Research) werken ongeveer 130 hoogleraren van zes verschillende faculteiten aan het project.Het testvoertuig is een Roadtrek-Van op basis van een Mercedes Sprinter.

Hoewel een volledig zelfrijdende camper nog steeds toekomstmuziek is, gebruiken campers al technologieën die het de bestuurder makkelijker maken, zoals parkeersensoren, adaptive cruise control, lane departure warning en zijwindcorrectie.

Vakantiebestemming uitzoeken

Voor een autovakantie zijn nu nog de populaire vakantielanden Frankrijk, Spanje, Italë, Duitsland en Oostenrijk. Maar als we met een zelfrijdende auto of camper op vakantie gaan, kunnen we natuurlijk veel verder. Want heerlijk toch om te slapen tijdens de autorit en dan overnight aankomen op je vakantiebestemming in Griekenland. Maar wat is nu een fijne vakantiebestemming om naar toe te gaan? Vergelijk de beste vakantiesites eenvoudig op vakantiesitesvergelijken.com en boek direct op sites als prijsvrij.nl en vx.nl. Wat opvalt is dat geen van de vakantieaanbieders een visie hebben op de komst van de zelfrijdende auto of camper. Wat betekent het voor de vakanties die zij nu nog aanbieden? En wat dacht je van hoteljetens als Formule1 en Etap-hotel die massaal volgeboekt zijn als tussenstop in de zomer en richting de wintersport. Ik ben benieuwd wie er wel al mee bezig is en wat die visie dan is!

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...