Algemeen

Proefterrein voor zelfrijdende auto’s geopend

proeftuin zelfrijdende auto
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Minister Schultz van Haegen heeft vandaag het Research Lab Automated Driving van de TU Delft geopend. Het is een proefterrein waar alle soorten van zelfrijdend vervoer met elkaar en de omgeving acteren om data te verzamelen en onderzoek uit te voeren.

We weten nog onvoldoende hoe automatisch rijden in de praktijk werkt en wat we er in de praktijk aan gaan hebben, aldus Bart van Arem van de TU Delft. Met name in een stedelijke omgeving waarin de zelfrijdende auto andere voertuigen en menselijke deelnemers tegenkomt. Het Research Lab stelt ons in staat om daar kennis in op te doen.

research lab delft zelfrijdende auto

Proefterrein zelfrijdende auto’s uniek in Nederland

Na de officiële openingshandeling op het terrein van GreenVillage door de minister werden er verschillende automatische voertuigen gedemonstreerd. Hierbij werd de interactie tussen voertuigen en omgeving getoond, wat nooit eerder gebeurd is in Nederland.

Één van de voertuigen die vandaag gepresenteerd werd is de zogenoemde ‘WePod‘. Dit voertuig verzamelt zelf data om te registreren wat er in de omgeving gebeurt, om hier vervolgens op te reageren. Zo werd tijdens de demonstratie zichtbaar dat de WePod uit zichzelf stopt wanneer er plotseling een voetganger oversteekt.

opening proefterrein zelfrijdende auto RADD TU Delft

Zelfvarende boot

Naast diverse voorbeelden van toepassingen van autonoom rijdende voertuigen, werd ook een zelfvarende boot gepresenteerd. In 2030 moet een ‘autonoom schip’ op het water kunnen varen; zonder kapitein aan boord dus. In de stuurhut kijkt dan een camera op het water, die vanaf de wal in de gaten gehouden wordt.

Concrete toepassingen van zelfrijdend vervoer

In onderstaande video een overzicht van alle deelnemers en toepassingen van zelfrijdende auto’s zoals die in de proeftuin te vinden zijn. De bezorgrobot van Domino’s Pizza, zelfrijdende brievenbussen en volledig zelfrijdende auto’s.

Kwartiermaker van het Research Lab, Alwin Bakker, kijkt terug op een zeer geslaagde opening.

Door de mogelijkheden van autonoom rijden heel concreet en toegankelijk te maken, hopen we voor een versnelling te verzorgen. Een versnelling bij het bedrijfsleven, maar ook in de hoofden van het grote publiek.”

Zelfrijdende auto's, robots die pizza's bezorgen. Het lijkt toekomstmuziek, maar het is dichterbij dan je denkt! Wij zijn vandaag bij de TU Delft.

Geplaatst door Omroep West op dinsdag 27 juni 2017

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...