Algemeen

ProRail test met een zelfrijdende trein

zelfrijdende-trein-betuweroute
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

ProRail heeft aangekondigd een proef voor te bereiden met een zelfrijdende goederentrein op de Betuweroute. De Duitse spoorvervoerder DB Cargo heeft daar bij ProRail om gevraagd. Beide bedrijven maken het nieuws vandaag bekend tijdens een internationaal spoorcongres in Rotterdam. Daarmee heeft Nederland de primeur, het is de eerste proef in Europa met zelfrijdende treinen.

zelfrijdende-trein-betuweroute

 

Betuweroute testtraject zelfrijdende trein

De Betuweroute is een logische plek voor de proef, stelt vervoersdeskundige Wijnand Veeneman van de TU-Delft. Op het traject wordt gebruik gemaakt van de nieuwste versie van ERTMS, een systeem dat zorgt voor de veiligheid van het vervoer. Vooralsnog gaat het om bepaalde trajecten waar net als in vliegtuigen een automatische piloot wordt getest. Er zal voorlopig altijd een machinist in de (dus gedeeltelijk) zelfrijdende trein bevinden.

Veeneman is niet verbaasd over proef. “Dit valt in een bredere ontwikkeling waarbij je ziet dat steeds meer voertuigen zelfbesturend worden. Je hebt al bussen, monorails bij vliegvelden en verschillende steden hebben trams die automatisch, zonder bestuurder rijden.”

Eerst stap: automatische piloot in trein

De vakbond voor rijdend personeel, VVMC, ziet weinig in de proef. Bestuurder Wim Eilers benadrukt dat de machinisten niet zullen meewerken als de uitkomst van de proef is dat machinisten hun banen verliezen. Maar hij betwijfelt of het zover komt. “Mensen kunnen reageren op onverwachte situaties, computers kunnen dat niet. Ik denk niet dat machinisten helemaal overbodig zullen worden.”

Deutsche Bahn wil na 2020 gaan rijden met goederen- en passagierstreinen met een automatische piloot. Het betekent niet dat machinisten dan uit de treinen verdwijnen; de automatische piloot neemt alleen werk uit handen, net als in een vliegtuig.

Verdwijnt het beroep van machinist?

Net als bij de snelle opkomst van de zelfrijdende auto, is het voor te stellen dat er bepaalde beroepen en functies overbodig worden. Het beroep van machinist zal niet direct verdwijnen, maar niets is zeker in de toekomst. De technologische ontwikkelingen gaan zo hard, dat zelfrijdende treinen, vrachtauto’s en personenauto’s al in concrete testfases zitten. En dat op den duur bepaalde beroepsgroepen overbodig zijn, lijkt zeer reëel.

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...