Technologie

Technieken in zelfrijdende auto’s en wie is waar mee bezig?

adaptive-cruise-control-werking
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

De eerste lichting zelfrijdende auto`s zijn verschenen — Uber heeft  één vloot in Pittsburg en een andere in afwachting van goedkeuring in Californië, Het moederbedrijf van Google  lanceert haar project van zelfrijdende auto’ s als teken dat deze binnenkort op de markt komen en de federale overheid in de VS is begonnen met het creëren van richtlijnen voor hoe de auto’s zouden moeten functioneren.

Wat ziet de zelfrijdende auto allemaal?

Zelfrijdende auto’s maken gebruik van sensoren waarmee ze kunnen ‘kijken’. De sensoren van de auto verzamelen gegevens over nabije voorwerpen, zoals hun omvang en snelheid. De auto categoriseert de objecten – zoals fietsers, voetgangers of andere auto’s en objecten – op basis van hoe deze zich gedragen in het verkeer.

wat ziet de zelfrijdende auto

Toepassingen van technieken van zelfrijdende auto`s in gewone auto’s

In veel nieuwe auto’s zitten tegenwoordig al veel innovaties die gebaseerd zijn op technieken en innovaties gebruikt in zelfrijdende auto’s. Die helpen om veiliger door het verkeer te bewegen. Hieronder noemen we er een aantal en wordt uitgelegd wat de werking van deze rij-assistenten is:

  • Pre-crash systeem
  • Drifting warning
  • Blinde hoek detectoren
  • Adaptive cruise control
  • Automatisch parkeren

Precrash-systeem

Op radar-, laser-, of camera-gebaseerde systemen waarschuwen voor een dreigende botsing. Sommige systemen geven aan wanneer er zich een persoon op de weg bevindt. Sommige systemen zullen automatisch remmen, zelfs wanneer de bestuurder de waarschuwingen negeert.

Rijbaan detectie

Sommige systemen zullen de bestuurder waarschuwen door middel van een alarm of lichte contra-stuurkracht in het stuur wanneer de auto van zijn rijbaan begint af te wijken.

Blinde hoek detectoren

Deze functie maakt gebruik van camera’s of radar om voertuigen welke zich in de dode hoek van de bestuurder bevinden te detecteren. Waarschuwt de bestuurder door middel van geluiden of waarschuwingslichten in de achteruitkijkspiegel of in de pijlers van de auto naast de voorruit.

Adaptive cruise control

Behoudt een vooraf bepaalde afstand tot de voorligger. Wanneer deze langzamer rijden gaat, zal je auto ook vertragen. Wanneer een andere auto op je rijbaan komt zal je auto afstand bewaren. Dit is heel handig in langzaam verkeer.

Automatisch inparkeren

De auto parkeert zichzelf met behulp van camera’s of sonar. De bestuurder moet meestal wel remmen en commando’s opvolgen. Het verscheen voor het eerst in 2003 in de Toyota Prius. Deze functie wordt nu aangeboden door BMW, Ford en vele anderen.

werking zelfrijdende auto hoe een zelfrijdende auto werkt rijbaan assistent pre-crash-systeem-innovatie-rijassistent

adaptive-cruise-control-innovatie

 

 

 

 

 

Waar zijn de autofabrikanten mee bezig?

Tesla en zijn zelfrijdende auto

Tesla kondigde in oktober aan dat haar auto’s een hardware zullen bezitten welke deze in staat zullen stellen om volledig autonoom te zijn. Een maand eerder lanceerde Tesla nieuwe software-upgrade voor haar controversiële Autopilot na het eerste dodelijke ongeval met een zelfrijdende auto van Tesla.

General Motors en de zelfrijdende auto

Investeerde $500 miljoen in Lyft in januari en kondigde later aan dat ze binnen een jaar zelfrijdende elektrische taxi’s op de openbare weg zullen gaan testen. In Maart kocht General Motors Cruise Automation, een startup van autonome auto`s, voor ongeveer $1 miljard. Is bezig met de ontwikkeling van Super Cruise, deze heeft vergelijkbare kenmerken met de Autopilot van Tesla.

Ford en zijn zelfrijdende auto

Kondigde haar voornemen aan om in 2021 een ​​volledig autonoom voertuig in commerciële exploitatie te hebben. Ford investeert in en werkt samen met vier technologie startups en is bezig met een verdubbeling van de omvang van haar Silicon Valley team.

Fiat Chrysler en de zelfrijdende auto

Kwam in Mei tot een overeenkomst met Alphabet (Google), na eerst Apple benaderd te hebben, om haar autonome technologie aan de Chrysler minivans toe te voegen. Alphabet heeft nu een kantoor in Michigan voor haar samenwerking met Fiat Chrysler.

Waymo Google zelfrijdende auto

The Waymo driverless car is displayed during a Google event, Tuesday, Dec. 13, 2016, in San Francisco. The self-driving car project that Google started seven years ago has grown into a company called Waymo. The new identity announced Tuesday marks another step in an effort to revolutionize the way people get around. Instead of driving themselves, people will be chauffeured in robot-controlled vehicles if Waymo, automakers and ride-hailing service Uber realize their vision within the next few years. (AP Photo/Eric Risberg)

Honda en de zelfrijdende auto

Honda toonde in juni een aantal zelfrijdende auto’s. De technologie in haar ”augmented reality” octrooiaanvraag zou ​​bestuurders in staat stellen om mensen die zich achter bomen en posten bevinden te zien.

Volvo en zelfrijdende auto’s

Volvo is een pilot project in Zweden gestart om autonome XC90s aan de bewoners van Göteborg aan te bieden. De feedback kan leiden tot verdere publieke proeven in Londen en China. Volvo werkt samen met Uber aan haar zelfrijdende auto programma in Pittsburgh.

volvo-drive-me-autonome-auto

Waar zijn technologiebedrijven en andere bedrijven mee bezig?

Google (Alphabet)

Google lanceert haar autonome auto project als een nieuwe onderneming met de naam Waymo. Google geeft aan dat haar inspanning nu de onderzoeksfase voorbij is en gereed is om gecommercialiseerd te worden.

Apple

Haar geheime project, met de codenaam Titan, lijkt te verminderen. Apple is in gesprek met McLaren en Lit Motors om de voortgang van haar project te hervatten.

Autoliv

’s Werelds grootste airbag leverancier Autoliv werkt samen met Volvo om zelfrijdende auto`s te ontwikkelen.

Intel

Intel werkt samen met Mobileye en BMW om voor 2021 autonome voertuigen evenals door anderen te gebruiken technologie te ontwikkelen.

Mobileye

Is een belangrijke producent van lidar, evenals camera-apparatuur en software welke gebruikt worden in de autonome voertuigen.

lidar-machine-to-machine

nuTonomy

nuTomy is gevestigd in Singapore en opgericht door twee wetenschappers van M.I.T., het bedrijf begon als een zelfrijdende taxiservice lang voordat Uber haar zelfrijdende dienst in Pittsburgh begon.

U.S. Dept. of Transportation

Lanceerde haar Federal Automated Vehicles Policy, met richtlijnen voor autofabrikanten. Stelde regels op voor communicatie tussen verschillende auto`s.

University of Michigan

Opereert met Mcity,een testfaciliteit voor autonome auto’s  van 32 acres met haar Mobility Transformation Center.

Waar kan je al in autonome auto`s rijden?

In september introduceerde Uber 100 zelfrijdende auto`s (hoewel deze allemaal voor de zekerheid een bestuurder hebben), zo werd Pittsburgh de eerste stad met autonome voertuigen voor de passagiers. Uber probeerde in december de test service uit te breiden in San Francisco, maar dit project is uiteindelijk gestopt nadat staatsambtenaren aangaven dat daarvoor de nodige vergunningen ontbraken. Uber geeft aan dat ze nog steeds hopen de dienst aan te bieden in California.

impact-zelfrijdende-auto-wegennet-rapport

Welke technieken gebruikt Tesla voor zijn Autopilot?

Tesla gebruikt een vehicle detection system, maar volgens het bedrijf is het systeem niet bedoeld handenvrij gebruikt te worden en zijn bepaalde onderdelen van het systeem nog onvoltooid. Tesla maakt geen gebruik van lidar technologie. En dat is opvallend, want de meeste andere producenten van zelfrijdende auto’s maken wel gebruik van de Lidar-technologie.

Naar voren gerichte camera

De software voor het verwerken van beelden kan wegmarkering, stoplichten, verkeersborden en andere voorwerpen detecteren.

Forward radar

Gereflecteerde microgolven worden gebruikt om de locatie en snelheid, maar niet altijd het type van nabije voertuigen te identificeren.

Ultrasone sensoren

Gereflecteerde geluidsgolven worden gebruikt om de afstand tot nabije objecten te detecteren.

Gps

In combinatie met high-precision mapping geeft gps weer waar de auto zich op de weg bevindt.

Het eerste dodelijke ongeluk met een zelfrijdende auto

Nadat Joshua Brown, 40, in mei 2016 omkwam achter het stuur van een Tesla Model S, rezen het aantal vragen aangaande de veiligheid van het Autopilot system van de auto. Het bedrijf heeft sindsdien een nieuwe versie uitgebracht. Het ongeluk kan volgens een industry executive met directe kennis van het systeemgedeeltelijk veroorzaakt zijn omdat het crash-avoidance system ontworpen was slechts te functioneren wanneer een radar en computer vision systems het erover eens waren dat er een obstakel aanwezig was. Sommige deskundigen speculeerden dat een lidar-drive het ongeluk zou kunnen hebben voorkomen. Maar volgens Elon Musk, de oprichter en chief executive van het bedrijf zou de upgrade het ongeluk voorkomen kunnen hebben . Federale auto-veiligheid toezichthouders gaven aan dat ze in het Autopilot systeem van Tesla geen defecten  gevonden hebben welke het ongeluk veroorzaakt zouden kunnen hebben en dat dergelijke systemen alleen adequaat functioneren in bepaalde situaties en op bepaalde wegen.

Bron artikel

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...