Algemeen Buitenland Fabrikanten Uitgelicht

Volkswagen lanceert de Sedric – Concept zelfrijdende auto.

Volkswagen lanceert Sedric de concept zelfrijdende auto
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Na o.a. Volvo, Ford en Mercedes, heeft Volkswagen  zich ook gevoegd in de strijd om de markt voor de zelfrijdende auto.  Deze maand lanceerde Volkswagen haar concept voor een zelfrijdende elektrische auto onthuld: de Sedric.  De naam is afgeleidt uit de woord combinatie SElf-DRiving-Car. Leuk, en de timing is perfect, net voor de autobeurs in Genève , maar wat is er bijzonder aan deze auto?

Volkswagen Sedric

Volkswagen Sedric Concept car. Bron: Volkswagen

De Sedric is volledig zelfrijdend en werkt op spraakbediening. Met een druk op de knop (van bijvoorbeeld je mobiele telefoon) kan de auto worden opgeroepen om je naar jouw bestemming te brengen. Met hetzelfde gemak als Uber en Lyft nu al bieden. Dit maakt de Sedric nu al geoptimaliseerd voor car sharing, waarbij meerdere gebruikers een Sedric kunnen inzetten voor vervoer. De Sedric kan ook voor eigen bezit worden geconfigueerd, maar in eerste instantie heeft Volkswagen als doel de Sedric in te zetten voor gedeeld gebruik; denk hierbij aan ouderen vervoer, vakantieparken etc.

Naast de handig “oproep button” heeft de Sedric  geen pedalen en ook geen stuur. Haar uiterlijke verschijning wordt al gekscherend de stofzuiger zonder slang genoemd. Wij vinden de Sedric inderdaad ook futuristisch ogen, maar goed waarom ook niet. De ruime deuren in het midden van de auto, maakt ook een betere en aantrekkelijke inrichting in de auto mogelijk. Want bij het ontwerp is natuurlijk goed nagedacht.

Het ontwerp van de Sedric.

Vriendelijkheid en empathy waren de steekwoorden bij het ontwerp. Doel was dat het resultaat van het ontwerp direct vertrouwen op zou roepen bij haar gebruikers. De Sedric oogt robust, veilig en betrouwbaar. De brede tweedelige deuren slaan open en naar boven toe op het dak. Hiermee ontstaat een ruime entree waardoor passagiers makkelijk en comfortabel in en uit kunnen stappen.

De Sedric is ontwerpen voor  2+2 personen, hiermee wordt optimaal gebruik gemaakt van het oppervlakte van de binnenkant van de auto. De twee achterbank stoelen zitten als een comfortabele bank. Sedric heeft een vernieuwd airconditioning systeem waarbij lucht verversende planten aan de voorzijde van het achterraam bamboe houtskool luchtfilters bevatten.
Door haar grote ramen en doorzichtige high-resolution OLED screen krijgen de passagiers een echt “buiten” gevoel.

Interieur van de Sedric

bron: Volkswagen  Interieur van de Sedric

 

De Sedric is volledig elektrische auto. De batterij is speciaal ontworpen en is vlak en past hiermee precies tussen de assen van de auto. De electrische motor is opgehangen ter hoogte van de wielen. Alle intelligentie en het zelfrijdende vermogen hangt als het ware over de auto aan voor en achterzijde. Het handig plaatsen van deze onderdelen en e brede deuren laten voldoende ruimte voor een ruim ontwerp van het interieur. Alle klassieke style elementen konden hiermee ook losgelaten worden.

Al met al een ontwerp gericht op efficiente en gebruiksgemak zoals Volkswagen aangeeft op haar pers site: 

-A welcome home feeling. Sedric is a comfortable lounge on wheels-

Wat zegt Volkswagen?

Zelf noemt Volkswagen groep de auto een “cross brand ideas platform”. Volkswagen groep bestaat onder andere uit; Volkswagen, Audi, Bentley, Skoda en Porsche. Met de Sedric bundelen ze de “best of all brands” . Met de  Mobility button waarmee de Sedric afroepbaar is, maakt Volkswagen een concrete stap in de richting van mobility service provider in plaats van slechts autofabrikant.  Volkswagen ceo Matthias Müller gaf aan bij de lacerings presentatie dat de Sedric  een conceptauto is, maar dat de Volkswagen Groep werkt aan meer zelfrijdende auto’s, waaronder modellen die alleen semi-zelfrijdend zijn. De komende jaren investeert de Volkswagen Groep nog miljarden euro’s in de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.

Volkswagen is confident that many people will continue to want to own their own automobile in the future. After all, this new automobile is intelligent, it’s always available and the car even carries out functions independently. Sedric will drive the children to school and then take their parents to the office, look independently for a parking space, collects shopping that has been ordered, picks up a visitor from the station and a son from sports training – all at the touch of a button, with voice control or with a smartphone app – fully automatically, reliably and safely. (perssite van Volkswagen)

Volkswagen Sedric

Volkswagen Sedric. Bron: Volkswagen

 

 

 

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...