Fabrikanten

Volvo en Uber samen in zelfrijdende taxi’s

uber zelfrijdende taxi logo
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Uber en Volvo zijn een overeenkomst aangegaan om gezamenlijk techniek voor zelfrijdende auto’s te ontwikkelen. De ambitie is om daarmee wereldwijd zelfrijdende Volvo-taxi’s te introduceren.

uber zelfrijdende taxi logoZelfrijdende taxi’s een stap dichterbij

Uber en Volvo hebben een contract getekend waarmee ze toezeggen zo’n 300 miljoen euro te zullen investeren in nieuwe technologie die zelfrijdende auto’s mogelijk maakt. Deel van de overeenkomst is de ontwikkeling van een zogenaamd prototype met daarin de meest recentste technologie voor autonoom rijden. Uber belooft een  groot aantal auto’s te kopen. Beiden zien het gezamenlijke project als het begin van een landurige industriële samenwerking op het gebied van autonoom rijden.

Het onderliggende systeem voor zelfrijdende auto’s is al enkele jaren in ontwikkeling bij Volvo Cars. Het gaat om de zogeheten modulaire Scalable Product Architecture (SPA). Dat is reeds in gebruik bij de XC90 SUV en de topmodellen S90 en V90.

scalable-product-architecture_zelfrijdende_volvo

Volgende maand stuurt Uber als proef een aantal zelfrijdende Volvo-taxi’s in Pittsburgh de weg op. Met een chauffeur die de systemen in de gaten houdt. Het is goed voor te stellen dat er op termijn geen bestuurders meer in Ubers nodig zijn.

In de omgeving van Gothenburg stuurt Volvo in 2017 honderd wagens de weg op. Dat wordt een grote publieke proef met robotauto’s. De wagens mogen voorlopig alleen nog zelfstandig rijden op trajecten die door de overheid zijn aangegeven.

Uber ook in zelfrijdende vrachtwagens?

Vandaag maakte Uber ook bekend dat het in de VS een bedrijf van ex-Googlers heeft gekocht: Otto. Dat is een onderneming met negentig man in dienst die zich toeleggen op de ontwikkeling van zelfrijdende vrachtwagens.

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...