Audi BMW Buitenland Fabrikanten Uber Uitgelicht

Wanneer kun je een zelfrijdende auto kopen of test rijden?

Wanneer kun je een zelfrijdende auto kopen, rijden of testen
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad
Bijna dagelijks schrijf ik over zelfrijdende auto’s. De nieuwsberichten nemen enorm toe. Maar de hoofdvraag die mij bezig houd is natuurlijk…. wanneer kan ik er nou in rijden? Of in ieder geval in test rijden?

Hieronder uit de Denver Post een overzicht wanneer we kunnen rijden in zelfrijdende auto’s:

Volvo

De  2017 Volvo S90 oogt misschien niet zo sexy, maar het is in iedergeval een auto waar al veel semi-zelfrijdende technieken zijn opgenomen als standaard. Als onderdeel van het Drive me programma van Volvo geven ze aan dat in 2021 de eerste Volvo’s “unsupervised autonomous vehicles”  op de markt komen. Echter in 2017 verwacht Volvo de eerste 100 zelfrijdende auto’s op de Zweedse weg te laten rijden.

2017 Volvo S90

The 2017 Volvo S90 de eerste auto met zelfrijdende technieken als standaard.

 

Volvo's XC90 Drive Me car gives some steering, gas and braking controls to the car.

Met de Volvo XC90 DRIVE ME car zit automatisch sturen, gas en remmen ingebouwd.

 

Voorlopig kun je met de Volvo S90 met de tweede generatie Pilot Asset tot 100km per uur de auto zelf laten rijden, waarbij de auto zelf afstand houdt en zelf kan remmen bij kruisingen. Bestuurders zijn nog verplicht om in de auto te zitten, en ook in de bestuurders stoel en zelfs af en toe het stuur aan blijven raken.

 

Audi

Audi Q7 self-driving concept car

Audi

De Audi Q7 concept auto met Nvidia technology is gedemonstreert bij de CES 2017 .

Audi’s doel  is om 2020 haar eerste zelfrijdende auto te lanceren. Dit jaar komt de Audi A8 met een Traffic Jam Pilot, een zelfrijdende techniek voor in saaie files staan. (ideaal voor op de Nederlandse wegen)  De techniek neemt het stuur, het gaspedaal en de remmen over wanneer de auto minder dan 35 mph rijdt.  Tot die tijd kan je in 2017 met de Audi A4 en de Q7 deze Traffic Jam Assist bestellen. Zo kan je de handen van het stuur nemen, maar wel iedere 15 seconden het stuur even aan blijven raken.

 

General Motors

.General Motors is testing self-driving cars in San Francisco and Scottsdale, Ariz.

Bron by General Motors

General Motors test al in San Francisco en  Scottsdale, Arizona.

General Motors laat zich niet vastpinnen op een datum, maar ze zijn wel begonnen met de productie van een test auto en met het daadwerkelijk testen. De testauto’s; De Chevrolet Bolt EVs with full autonomous power zijn dit jaar al van de bad gerold. General Motors heeft een investering van  $500 million in Lyft to om een AV network te bouwen en test deze al in California en Arizona.

 

TESLA

The Tesla Model X debuted in 2016 with Autopilot, a feature that lets drivers let the car handle some minor driving duties. But this is still Level 2 automation so drivers must still pay attention to the road.

Tesla Model X met autopilot uit 2016

.

Tesla:Alle Tesla auto’s  sinds oktober 2016 worden gebouwd met de hardware voor volledige zelfrijdende auto’s. Dit is dus inclusief 360 graden camera’s  12 ultrasonic sensoren en forward-facing radar systeem om te helpen bij regen, mist en sneeuw. Tesla is hard bezig om ook de software al in 2018 compleet te hebben.

Tot nu toe zijn nog niet alle testen vlekkeloos verlopen.  En was er recentelijk een ongeluk waarbij de auto de verkeerde beslissing nam toen de bestuurder een   “Harry Potter” film aan het kijken was.  Tesla heeft na dit ongeluk natuurlijk direct gereageerd en de techniek alert drivers aangescherpt.

 

CADILLAC

2017 Cadillac CTS is first with V2V technology

Cadillac

The 2017 Cadillac CTS performance sedanis de eerste auto met Vehicle-to-Vehicle (V2V) communications. Zo kunnen twee auto’s met elkaar communiceren wanneer er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd, maar ook wanneer een stoplicht op rood gaat.

2017 Cadillac CTS drivers

Cadillac

When a V2V-equipped vehicle ahead is detected to have a StabiliTrak, traction control or anti-lock brake event, 2017 Cadillac CTS drivers will get a “Slippery Road Ahead” alert, allowing them to slow down and carefully proceed.

Cadillac: Onderdeel van General Motors is een van de weinige auto’s van GM waar geen focus is op zelfrijdende technieken. De luxe autofabrikant geeft aan in  Wards Auto magazine dat zij auto’s maken voor mensen die graag auto rijden.

FORD

Self-driving Ford Fusion Hybrid sedans

Ford

Ford test al 30 self-driving Ford Fusion Hybrid sedans in California, Arizona and Michigan. In 2021 verwachten zij vol productie te draaien..

Ford: Volle productie in 2012. Focus komt te liggen op car sharing , de auto’s zullen ook geen stuur hebben.Ford heeft recentelijk een investering gedaan in LiDAR, machine vision and 3-D mapping. En in februari nog eens een  investering van $1 billion in Argo AI for robotics and artificial intelligence. Verder zijn ze goed gegroeid in Silicon Valley, om zo mee te liften op circa 40 startups in de mobility space.

 

VOLKSWAGEN

The Volkswagen Sedric, a twist on the words self-driving car, was unveiled in March 2017. The passenger only autonomous vehicle has no steering wheel, gas pedal or brakes on the interior.

Volkswagen

De Volkswagen Sedric, is gelanceerd in maart 2017.

Volkswagen: De concept auto : Sedric car is in maart gelanceerd. Dit is een echte level 5 autonome auto zonder stuur, gas en rempedalen.

 

WAYMO

Waymo, formerly Google's self-driving car project, added Chrysler Pacifica Hybrid minivans to its ongoing autonomous vehicle road tests.

Waymo

Waymo,voorheen bekend als Google’s self-driving car project,heeft de  Chrysler Pacifica Hybrid minivans toegevoegd aan de testen.

Alphabet’s Waymo (part of the Google empire): Begonnen met de  Lexus RX450h crossovers en daarna eigen ontwerp en producite. Vorig jaar begonnen met de   Chrysler Pacifica Hybrid minivans.

 

UBER

Volvo Cars and Uber are developing a fleet of autonomous driving cars for the ride-sharing industry.

Volvo Cars and Uber ontwikkelen samen auto’s

Uber:  Zoals ik al eerder schreef is Uber bezig met een aantal experimenten. Zowel voor taxi vervoer als voor zelfstandige auto’s. Waarmee wordt getest in Phoenix, Arizona en Pittsburgh. Eerder al trok Uber zich terug uit San Francisco toen bleek dat ze niet de juiste licentie hadden (said Uber didn’t have proper test permits.) Rencentelijk en na aanleiding van een ongeluk is het programma voorlopig on hold gezet. Uber heeft ook Otto gekocht, the self-driving truck company.

 

Mercedes Benz

The Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion concept car will be fully autonomous and include wood floors.

Mercedes Benz

The Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion concept car volledig zelfrijdend met houten vloer!

Mercedes-Benz: The F 015 concept car rijdt zowel zelf als met bestuurder. Tot dan biedt MB het Drive Pilot systemals optie in de nieuwe Mercedes-Benz E-Class. Deze semi-autonomoustechniek houdt de juiste afstand tussen auto’s.

Hyundai

Hyundai heeft met de Ionic autonomous direct een level 4 te pakken. De Hyundai Ionic gelanceerd in 2017 komt volgens Hyundai pas over 2-3 jaar op de openbare weg.

Hyundai Ionic autonomous

Hyundai Ionic autonomous

Toyota

Toyota's Concept-I autonomous vehicle

Toyota

Toyota investeert meer dan  $1 billion dollar om een zelfrijdende auto te ontwikkelen . Tijdens de  Consumer Electronics Show 2017,onthulde zij de Toyota Concept-I that “to anticipate people’s needs, inspire their imaginations and improve their lives.”

Toyota:de Japanse automaker liet eerder dit jaar haar Concept-I car zien. Ook Toyota laat zich niet vastpinnen op een datum volgens Automotive News, Maar ze geven wel aan dat de Level 4 auto’s binnen “five to 10 years away.” zijn.

Nog even geduld dus!

 

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

  • Mw. L.I. van der Burg

    Zou mooi zijn als Nederland zorgt dat ze koploper is van de zelf rijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...