Technologie

Wat is adaptive cruise control?

active-cruise-control-autonome-auto
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Het daadwerkelijk introduceren van volledig zelfrijdende auto’s gaat in fasen gebeuren. Tegenwoordig zien we in nieuwe modellen van vrijwel alle fabrikanten de nieuwste technologische snufjes en toepassingen. Op nieuwe modellen van bijvoorbeeld Renault, Volkswagen, Audi, BMW en Volvo zit standaard adaptive cruise control. De meeste van deze toepassingen zijn ontwikkeld om het rijgemak en de verkeersveiligheid te vergroten. Uiteraard is deze toepassing uitgebreid getest. Van adaptive cruise control tot aan automatic reserve breaking. Maar wat doen al deze toepassingen precies, hoe werkt het en wat is de rol van de bestuurder? In dit artikel leggen we de werking van adaptive cruise control uit en geven we tips voor de bestuurder.

Meer info over adaptive cruise control? Lees hier.

Wat doet adaptive cruise control?

Met adaptive cruise control houdt een auto niet alleen de door jou ingestelde snelheid aan, maar ook de door jou ingestelde afstand tot de voorganger; met adaptive cruise control remt een auto ook af als een voorganger dichterbij komt. Met adaptive cruise control (ook wel ACC genoemd) versnelt en vertraagt je auto om een vooraf ingestelde afstand te houden tussen jou en de auto voor je. Biedt ook een remfunctie, vaak in beperkte mate.

Wat doet het niet?

Adaptive cruise control zorgt er niet voor dat je helemaal niet meer hoeft te remmen als een voorganger dichterbij komt. Meeste voertuigen remmen wel af maar slechts enkelen remmen tot volledige stilstand.

Hoe gaat adaptive cruise control in zijn werk?

Adaptive cruise control verhoogt of verlaagt de snelheid van je auto om de vooraf door jou bepaalde afstand tot een voorganger aan te houden. Geavanceerde varianten kunnen ook in een file langzaam voor je rijden, voor je optrekken en remmen.

De technologie er achter

Een of meerdere sensoren – inclusief radar en camera’s die aangesloten zijn op een computer – lezen de weg voor je om het verkeer te scannen en te volgen. Ze zijn in staat om de auto te laten reageren op auto’s die voor je zijn in jouw rijbaan.

adaptive-cruise-control-werking

bron

Hoe stel je adaptive cruise control in?

Trek op tot de gewenste snelheid en zet dan de ACC aan. Laat de ACC weten welke volgafstand je wil instellen (meestal korte-, middellange- of lange afstand) en de ACC houdt die afstand tot de voorganger aan. Echter, blijf ook altijd zelf opletten en alert. In slecht weer of andere gevaarlijke omstandigheden wordt het geadviseerd om de ACC niet te gebruiken. Raadpleeg altijd vooraf de handleiding voor meer informatie.

Tips voor gebruik

Wees ervan bewust dat ACC niet even goed  werkt in bepaalde weersomstandigheden. Bijvoorbeeld met zware mist of bij zware regenval; door vuil, sneeuw of ijs op de sensoren; of wanneer de weg erg glad is. Het kan ook voorkomen dat het systeem niet goed werkt in tunnels.

Dankzij ACC hoef je minder op te letten op het op een vaste afstand houden van je voorganger. En dus kan je meer aandacht houden op het overige verkeer, inclusief auto’s voor je en in andere rijstroken.

Raadpleeg je handleiding om te zien of jouw ACC automatisch volledig remt en volledig stopt of dat je je auto zelf nog tot een volledige stop moet brengen.

Wat zijn andere benamingen voor adaptive cruise control?

Deze functie kan ook onder andere namen worden gebracht, zoals:

  • Automatic cruise control
  • Active cruise control
  • Cooperative adaptive cruise control
  • Intelligent cruise control
  • Radar cruise control

active-cruise-control-autonome-auto

bron

Hoe stel ik de gewenste en juiste volgafstand in?

De meeste versies van ACC in verschillende automerken hebben vergelijkbare instellingen, zoals “kort-, middellange- en langeafstand”. Sommige voertuigen kunnen zelfs vier of vijf verschillende volgafstanden. Lees de handleiding voor meer informatie over wat ieder volgafstand instelling betekent.

Doet de adaptive cruise control het ook in slecht weer?

De ACC van ieder merk auto gebruikt een of meer sensoren om te werken – van radar tot camera-sensoren. Sommige vormen van slecht weer kunnen de sensoren beïnvloeden, zoals zware mist of regen; vuil, sneeuw of ijs op de sensoren; of wanneer het glad op de weg is. Het kan ook voorkomen dat deze systemen niet in tunnels werken.

Brengt ACC mijn voertuig volledig tot stilstand of remt het alleen een beetje af?

De meeste versies van ACC dat zijn geïntroduceerd op de markt zijn in staat om je snelheid te verminderen wanneer de auto voor je langzamer gaat rijden, maar jij moet zelf de rem bedienen om genoeg snelheid te verminderen. Net zoals bij een normale cruise control, wanneer je de rem aanraakt moet je zelf de ACC weer instellen. Sommige moderne versies van ACC hebben de geavanceerde mogelijkheid om autonoom je auto te stoppen en het opnieuw opstarten. Dit wordt “stop-and-go ACC” genoemd, een handige functie tijdens files.

Meer info over adaptive cruise control? Lees hier.

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...