Algemeen

Wat is Automatic Emergency Braking en hoe werkt het?

Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Net zoals veel andere innovaties is Automatic Emergency Braking (ook wel afgekort tot AEB) erop gericht om het autorijden veiliger te maken. Op momenten dat de bestuurder minder alert is kan dit systeem het heft in handen nemen en ervoor zorgen dat een gevaarlijke situatie vermeden wordt. Alle innovaties die tegenwoordig in nieuwe auto’s zitten, gaan stuk voor stuk (denk aan adaptive cruise control en blind spot monitor) zorgen voor een geleidelijke introductie van de zelfrijdende auto. Maar wat is Automatic Emergency Braking precies, hoe werkt het en waar moet je als bestuurder rekening mee houden?

Wat is Automatic Emergency Braking?

Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze innovatie betrekking op het remsysteem van de auto. In situaties waarin het verkeer vóór de bestuurder afremt of plotseling stop én wanneer de bestuurder hier niet of te laat op reageert, zorgt dit systeem ervoor dat de auto vaart mindert of tot stilstand komt. Vooral in een situatie waarin plotseling en hard geremd moet worden kan dit systeem een hoop narigheid voorkomen. Al zal het systeem niet altijd een botsing kunnen voorkomen, Automatic Emergency Braking zorgt er wel voor dat de exacte impact, en dus ook de ernst van de botsing, een stuk minder is.

Hoe werkt Automatic Emergency Braking?

Zoals veel innovaties van tegenwoordig werkt Automatic Eemergency Braking met sensoren, die aan de voorzijde van de auto bevestigd zijn. Deze sensoren detecteren verkeer dat plotseling afremt of stopt en neemt de controle over het remsysteem over indien de bestuurder niet resoluut genoeg reageert. Maar het systeem zorgt er ook voor dat u als bestuurder op een veilige afstand van uw voorgangers blijft. De sensoren geven een signaal af naar het remsysteem en doordat u afremt neemt uw snelheid af. Zo houdt u veilig afstand van medeweggebruikers en voorkomt u ongelukken.

Indien het systeem plotseling in werking treedt, zult u niet van te voren gewaarschuwd worden. Dit is het geval als de auto voor u plotseling stopt. U wordt wel gewaarschuwd als u een voertuig (langzaam maar zeker) te dicht nadert. U hoort of ziet dan een waarschuwingssignaal, overeenkomstig met bijvoorbeeld het signaal dat u krijgt bij een parkeersensor. U heeft dan zelf eerst nog de gelegenheid actie te ondernemen. Als het systeem denkt dat u uw voorganger al te dicht nadert, zal het Automatic Emergency Braking systeem ervoor zorgen dat uw auto snelheid mindert.

TIP lees hier hoe de lessen uit de Formule 1 worden toegepast in autonome auto’s


wat is automatic emergency braking

bron foto

De techniek achter het systeem

Zoals reeds aangegeven bestaat het Automatic Emergency Braking systeem door onder andere uit een aantal sensoren. Deze sensoren scannen constant de weg voor u en staan ingesteld op een vooraf bepaalde veilige afstand. Indien de sensoren verkeer detecteren dat te dichtbij komt, treedt het systeem in werking. Er wordt middels een geluids- of beeldsignaal (soms ook beide) aan u duidelijk gemaakt dat u uw voorganger te dicht nadert en u krijgt de gelegenheid actie te ondernemen. Het systeem berekent aan de hand van de afstand en de snelheid waarmee u het voertuig voor u nadert hoeveel tijd u heeft om zelf te reageren. Reageert u niet of niet snel genoeg dan wordt het remsysteem geactiveerd. Dat auto remt dan, al gelang de situatie, geleidelijk af of de auto komt direct tot stilstand.

Waar dient u rekening mee te houden?

Wat vooral heel belangrijk is voordat u de auto gaat besturen is dat u aandachtig de handleiding van uw auto doorleest. Er zijn nogal wat verschillen in dit soort systemen en ieder systeem heeft een andere werking of geeft op een andere manier een signaal af. Het is belangrijk om dit signaal te herkennen, want anders heeft u niet of te laat door waar u voor gewaarschuwd wordt. Daarnaast is het ook belangrijk om te beseffen dat dit systeem een noodoplossing biedt en dat geen enkel systeem 100% zekerheid en veiligheid biedt. U doet er goed aan om zelf altijd voldoende afstand te houden ten opzichte van uw voorliggers. Pas hierbij bijvoorbeeld de 3-seconden-regel toe. Kijk bijvoorbeeld wanneer de auto voor u een markeringspunt in het landschap (een huis, een hectometerbordje, een lantaarnpaal, etc.) passeert en zorg ervoor dat u dit punt niet binnen 3 seconden ook passeert. Op die manier creëert u een veilige afstand en voorkomt u ongelukken.

automatic-emergency-braking-zelfrijdende-auto

bron foto

Tips voor het gebruik van het Automatic Emergency Braking systeem

  • Net zoals zoveel systemen, maakt ook dit systeem gebruik van sensoren. Regenwater, sneeuw, ijs en vuil kunnen ervoor zorgen dat deze sensoren minder goed of zelfs helemaal niet werken. Zorg dus voor een regelmatige controle van deze sensoren, zodat u er zeker van kunt zijn dat u op het systeem kunt vertrouwen.
  • Weet u niet op welke plek in de auto de sensoren zitten? Raadpleeg dan de handleiding van uw auto of vraag het bij uw garagehouder of dealer.
  • Ook het zonlicht kan een negatieve werking op de sensoren van het Automatic Emergency Braking systeem hebben. Vooral bij zonsopgang en zonsondergang kan de werking van de sensoren verstoord worden en kunt u niet volledig op het systeem vertrouwen. Houd daar goed rekening mee.

Wordt dit systeem toegepast op alle nieuwe auto’s?

Innovaties maken het autorijden veiliger, maar innovatie kost ook geld. Steeds meer automerken passen dergelijke systemen standaard toe op de nieuwe modellen die zij produceren, maar dat geldt niet voor alle automerken en alle modellen. Soms is het systeem ook verkrijgbaar als optie. Ook al moet u bijbetalen voor dit systeem, het is toch een goede optie om deze innovatie toe te laten passen op uw nieuwe auto. Het vergroot de veiligheid van het rijden en dat is serieus een overweging waard.

Andere benamingen voor Automatic Emergency Braking

Het Automatic Emergency Braking systeem zal misschien niet altijd als zodanig herkenbaar zijn bij de auto van uw keuze, omdat er verschillende benamingen voor zijn. Zo staat het systeem ook bekend als:

  • Intelligent Braking System
  • Forward collision mitigation system
  • Pre-crash warning and braking system
  • Collision avoidance system

Indien u een dergelijke functie op uw nieuwe auto wenst, vraag dan uw dealer of garagehouder om één van deze systemen.

bron artikel

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...