Technologie

Wat is Blind Spot Monitoring en wat doet het?

wat is Blind-Spot-Monitoring
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Als we kijken naar de moderne auto van tegenwoordig zijn veel innovaties erop gericht om het autorijden veiliger te maken. Zowel voor de bestuurder en de passagiers als voor de medeweggebruikers. Dit is ook het geval bij de Blind Spot Monitor, een innovatie die bij steeds meer auto’s tot de standaarduitrusting behoort of te verkrijgen is als optie. Eerder schreven we ook al over de adaptive cruise control. Al deze innovaties in de auto’s van nu staan aan de basis van de volledig zelfrijdende en autonome auto’s.Maar wat is een Blind Spot Monitor, wat doet het precies en hoe werkt het?

blind spot assist mercedes

Wat is een Blind Spot Monitor?

In het Nederlands kennen wij de ‘blind spot’ als de ‘dode hoek’. Iedere bestuurder heeft wel eens ervaren hoe verraderlijk deze hoek kan zijn. Je hebt het idee goed uit te kijken en dan net op het laatste moment komt er een auto of een fietser tevoorschijn vanuit een hoek waar je geen zicht had op deze weggebruikers. Vaak gaat het dan net goed, maar er zijn helaas ook verschillende voorvallen bekend waarbij de ‘dode hoek’ heeft gezorgd voor ernstige ongelukken … ook met de dood tot gevolg. Ook vrachtwagen- en buschauffeurs erkennen het grote gevaar van deze hoek en moeten hier dagelijks zeer alert op zijn.

De Blind Spot Monitor probeert dit gevaar in te perken door een visueel signaal of een geluids- en / of trilsignaal af te geven op het moment dat er een voertuig in de zone van de dode hoek gesignaleerd wordt. Op die manier wordt u er als bestuurder bewust van gemaakt dat er een voertuig nadert vanuit een hoek waar u mogelijk geen zicht op heeft. Op die manier wordt het rijden dus veiliger gemaakt.

Wat doet een Blind Spot Monitor precies?

Het grootste gevaar schuilt hem in de ruimtes rechts en links naast u, vooral als een voertuig niet meer zichtbaar is in uw zijspiegel, maar wel naast u zit. Door sensoren in de linker – en rechter zijspiegel wordt dit voertuig gesignaleerd en krijgt u een waarschuwing in de zijspiegel of in het frame van de voorruit. De geavanceerde systemen werken ook wel met een geluidsignaal, een trilsignaal of beide. Deze waarschuwing is vooral van belang als u af wilt slaan. Bij het gebruiken van de richtingaanwijzer geeft de monitor, indien nodig, dan ook een signaal af.

De technologie achter de Blind Spot Monitor

De technologie achter deze innovatie is gelijk aan die van de welbekende parkeerhulp. Net zoals deze feature werkt de Blind Spot Monitor met sensoren. Bij het parkeren wordt u gewaarschuwd door sensoren die aan de voor- en achterzijde zijn geplaatst, bij de Blind Spot Monitor zijn de sensoren aan de zijkant van de auto bevestigd. De sensoren werken het beste op een snelheid van boven de 100 kilometer per uur en geven zo nodig een waarschuwing af al u richting aangeeft of van rijbaan wisselt. De sensoren zijn verbonden met de boordcomputer van de auto en via de computer wordt er een beeld-, geluids- of trilsignaal afgegeven.

blind-spot-monitor-zelfrijdende-auto

Hoe dient u te reageren op de Blind Spot Monitor?

De Blind Spot Monitor geeft u een signaal af, zodat u weet dat er zich verkeer links of rechts naast u bevindt. U kunt daar dan op anticiperen. Zaak is dan wel om zelf nog goed uit te kijken; dat is te allen tijde uw verantwoordelijkheid. Ook als het systeem geen signaal afgeeft is het belangrijk dat u bij het wisselen van rijbaan of bij het afslaan zelf nog goed uitkijkt. Kijk altijd goed in uw zijspiegels, uw achteruitkijkspiegel en kijk goed over uw schouder.

Is een Blind Spot Monitor 100% betrouwbaar?

Een Blind Spot Monitor is betrouwbaar, maar u kunt er nooit vanuit gaan dat deze innovatie 100% veiligheid biedt. Geen enkel systeem garandeert een optimale werking. De monitor is goed in het detecteren van grotere voertuigen, maar motoren, brommers, scooters, fietsers en voetgangers kunnen minder goed gesignaleerd worden. Ook biedt het systeem geen oplossing voor voertuigen die met grote vaart naderen. De monitor zal dan misschien wel een signaal afgeven, maar in veel gevallen is dat dan al te laat.

Tips voor het gebruik van de Blind Spot Monitor

  • Lees voor het rijden goed de handleiding van uw auto door. Hierin staat vermeld hoe het systeem werkt en welke signalen de monitor afgeeft. Zo weet u waar u op moet reageren en hoe. U weet precies welke signalen u kunt verwachten en op welke manieren u gewaarschuwd wordt. Zorg ervoor dat u het systeem altijd in goede staat kunt gebruiken.
  • Er kan sneeuw, ijs, modder of andere materialen in de sensoren komen, waardoor deze minder goed of zelfs helemaal niet werken. Bij slechts weer is het dus sowieso altijd een goed idee om de sensoren goed te controleren.
  • Wees er goed van bewust dat het systeem ontwikkeld is voor een optimaal gebruik bij snelheden die gereden worden op de auto- en snelweg. Het systeem werkt dus minder goed bij voertuigen die met hoge of juist lage snelheid naderen.
  • In de bebouwde kom kunt u dus minder op het systeem vertrouwen. Hier hangt dus mee samen dat weggebruikers als voetgangers en fietsers ook minder goed te detecteren zijn. Aangezien zij het kwetsbaarst zijn in het verkeer is het van belang dat u goed uw spiegels blijft benutten en goed over uw schouder kijkt.

blind spot monitor werking

bron afbeelding

Hoe wordt het systeem ingezet en zit het op iedere auto?

Wat is nu eigenlijk de huidige status van de Blind Spot Monitor? Steeds meer nieuwe auto’s maken gebruik van het systeem, vooral de auto’s uit het wat duurdere segment hebben een dergelijk systeem ingebouwd. Daarnaast is de Blind Spot Monitor bij veel auto’s een optie, waarbij u er verstandig aan doet om deze optie serieus te overwegen. Iedere innovatie die het rijden veiliger maakt is immers een goede optie. Het streven van veel automerken zal ongetwijfeld dan ook zijn om de Blind Spot Monitor onderdeel te laten zijn van de standaarduitrusting van hun modellen.

Hoe wordt Blind Spot Monitor nog meer genoemd?

De meeste automerken maken gebruik van de term Blind spot Monitor, maar er zijn ook andere benamingen:

  • Blind spot assist
  • Passive blind spot monitoring
  • Blind spot information system
  • Side blind-zone alert

bron

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...