Technologie

Wat is Drowsiness Alert?

rijhulp-drowsiness-alert
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Drowsiness Alert, ook wel het Drowsiness Detection System genoemd is ook weer een innovatief rijhulpsysteem dat erop gericht is om het autorijden veiliger te maken. Het verschil met de meeste andere innovaties is echter dat deze innovatie niet gericht is op het verkeer om de bestuurder heen, maar op de bestuurder zelf. Dat houdt echter niet in dat er achter dit systeem een hele andere technologie zit dan de meeste andere systemen als adaptive cruise control, blind spot monitoring en automatic emergency braking. Drowsiness Alert maakt namelijk gebruik van andere innovaties. Al deze innovaties in de auto’s van nu zorgen voor een geleidelijke overgang naar volledig autonome en zelfrijdende auto’s. Maar wat is een Drowsiness Alert en hoe werkt het?

Wat is Drowsiness Alert?

Druk, druk, druk, … Iedereen heeft het druk. Deze drukte gaat vaak gepaard met stress en weinig slaap. Vooral als u lang in de auto moet zitten of als u heel vroeg of juist heel laat op de dag nog met de auto de weg op moet kan dit een gevaar opleveren. De kans bestaat dan dat u slaperig wordt en daardoor minder alert bent op de weg en het verkeer om u heen. Het Drowsiness Detection System kan aan de hand van uw rijgedrag detecteren dat u slaperig wordt en uw waarschuwen in het geval dat het systeem vermoed dat het een gevaarlijke situatie op kan leveren.

drowsiness-alert-zelfrijdende-auto

Hoe werkt Drowsiness Alert?

Drowsiness Alert is erop gericht om te detecteren of u te moe bent om goed uw auto te kunnen besturen. Vaak resulteert vermoeidheid tijdens het autorijden in ongecontroleerd rijgedrag. Uw snelheid varieert dan bijvoorbeeld aanzienlijk zonder direct aanwijsbare reden of u overschrijdt onnodig vaak de wegmarkering. Ook kunt u gaan slingeren. Het Drowsiness Detection System herkent dit als abnormaal rijgedrag en geeft een waarschuwing in de vorm van een geluidssignaal en / of een beeldsignaal. Bij sommige systemen krijgt u ook een waarschuwing doordat uw autostoel gaat vibreren.

Door dit signaal weet u dat het onverantwoord is om verder te rijden en wordt u dringend geadviseerd om een pauze in te lassen. U kunt dan bijvoorbeeld even een kop koffie gaan drinken en iets eten of gewoon even rust nemen voordat u uw reis vervolgd. Tegenwoordig zijn er zelfs systemen die werken met een camera die uw gezichtskenmerken observeert en beoordeelt. De camera weet wat uw normale gezichtsuitdrukking is en kan het waarschuwingssysteem in werking stellen als hier verandering in te bespeuren is (bijvoorbeeld wanneer uw ogen dichtvallen).

Het systeem dient ook nog een ander doel. Hoewel het in eerste instantie gericht is op het waarschuwen van een bestuurder die mogelijk te vermoeid is om te rijden, geeft het systeem ook een waarschuwing af als een bestuurder afgeleid is. Helaas komt het nog vaak voor dat mensen bijvoorbeeld bellen tijdens het rijden of even snel hun e-mail checken of een SMS- of WhatsApp bericht versturen. We weten allemaal dat dit absoluut niet verstandig is, maar toch gebeurt dit. Het rijgedrag dat een bestuurder dan vertoont komt vaak overeen met het rijgedrag van iemand die slaperig is. De bestuurder heeft niet de focus op het rijden en op de weg en gaat bijvoorbeeld slingeren. Ook in dit geval geeft het systeem een waarschuwingssignaal af.

De techniek achter Drowsiness Alert

Omdat het systeem gericht is op de bestuurder en niet op het verkeer rondom de bestuurder rijst misschien het vermoeden dat de technologie achter Drowsiness Alert veel verschilt van die van andere innovaties. Dat is echter niet het geval. In de basis maakt het systeem zelfs gebruik van de technologie die achter andere innovaties zit. Vaak wordt het systeem dan ook toegepast op auto’s die ook al andere innovatieve toepassingen hebben. Drowsiness Alert maakt gebruikt van de sensoren van systemen zoals het Automatic Emergency Breaking systeem. De sensoren detecteren dat de auto (vaak binnen een kort tijdsbestek) te vaak van rijbaan wisselt. Via een bepaalde calculatie kan de boordcomputer dan bepalen of er mogelijk sprake is van een vermoeide of afgeleide bestuurder. Ook als een bestuurder veelvuldig plotseling stopt kan dit aanleiding voor het systeem zijn om een waarschuwingssignaal af te geven.

hoe-werkt-drowsiness-alert-systeem

Tips voor het gebruik van Drowsiness Alert

  1. De eerste tip is misschien een inkopper, maar ga nooit met de auto op pad als u zelf al het idee heeft dat u vermoeid of slaperig bent. U weet dan direct al dat u een gevaar voor uzelf en voor uw medeweggebruikers op kunt leveren. Zorg er in dat geval voor dat u met iemand mee kunt rijden of maak gebruik van een taxi of van het openbaar vervoer. Ook al moet u ergens op tijd zijn, veiligheid dient altijd prioriteit nummer één te zijn.
  2. Wanneer u een lange reis voor de boeg heeft is het verstandig om van te voren al te bepalen waar en wanneer u gaat stoppen om even een pauze te nemen. Over het algemeen wordt geadviseerd om  na iedere twee uren rijden minimaal een kwartier pauze te nemen. Houd hier bij u reisplanning dus rekening mee. Het kan ook verstandig zijn om met meerdere mensen te reizen en de rol van bestuurder af te wisselen. Zo kunt u toch doorrijden, maar krijgt iedereen wel voldoende rust.
  3. Indien het systeem u waarschuwt dat er mogelijk sprake is van vermoeidheid, neem dan deze waarschuwing serieus en zoek een veilige plek om te stoppen en even te pauzeren. Sommige Drowsiness Detection systemen zijn gekoppeld aan het GPS-systeem van de auto en kunnen aangeven hoe ver u nog moet rijden naar een volgende stopmogelijkheid, bijvoorbeeld een benzinepomp of een parkeerplaats.

Houd er rekening mee dat wanneer u een waarschuwing van het systeem krijgt, deze meestal ook erg serieus is. Drowsiness Alert kan niet in één keer bepalen of u te vermoeid of te afgeleid bent om te rijden. Er wordt pas een waarschuwing afgegeven als er al meerdere malen opvallend rijgedrag geconstateerd is. Negeer een waarschuwing daarom ook niet.

Toepassing van Drowsiness Alert

Het Drowsiness Detection System wordt in steeds meer nieuwe auto’s toegepast, maar behoort bij veel modellen nog niet tot de standaarduitrusting. In de toekomst zal dit wel steeds meer het geval zijn. Als u dit systeem nuttig acht voor uw situatie dan doet u er goed aan om bij de aanschaf van een nieuwe auto Drowsiness Alert als extra optie te nemen. Veiligheid gaat immers boven alles!

Hoe wordt Drowsiness Alert ook wel genoemd?

De diverse automerken geven vaak een eigen naam en dezelfde toepassing als de drowsiness alert:

Mercedes – Attention Assist

Ford – driver Alert

Nissan – Driver Attention Alert

Audi – Fatique Detection System

 

bron artikel

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...