Technologie

Wat is een back-up camera en hoe werkt het?

achteruitrijcamera zelfrijdende auto
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Tegenwoordig zijn er veel rijhulpsystemen en safety features in auto’s die een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Veel van die systemen zijn een opmaat naar zelfrijdende of autonoom auto’s. Denk aan adaptive cruise control, voetgangersherkenning, crash avoidance, rijbaanherkenning en drowsiness alert. Ook de back-up camera is een rijhulpsysteem, maar hwat is een back-up camera en hoe werkt dat eigenlijk?

Wat is een back-up camera?

Back-up cameras helpen je om objecten direct achter je te zien terwijl je achteruit rijdt. Onthoud wel om alsnog altijd over je schouder en in je spiegels te kijken!

back-up camera achteruitrijcamera werking

Wat doet een back-up camera?

Laat een breed zicht zien van achter je auto wanneer je achteruit rijdt, ook ‘s nachts.

Wanneer doet een back-up camera  het niet?

Het kan zijn dat het zicht niet helder is door sneeuw, vuil of direct zonlicht.

Hoe werkt het?

Nadat je je auto in zijn achteruit hebt geschakeld, start de back-up camera en laat je zien wat er achter je gebeurt. Afhankelijk van je wagen, bevindt het scherm zich in het midden van je dashboard, op de achteruitkijkspiegel of zelfs in je zonnescherm.

Tips voor gebruik

Zorg ervoor dat je altijd goed rondom de auto hebt gekeken voordat je uit je garage of parkeerplaats rijdt. Het kan zijn dat er objecten zijn die de camera niet ziet, zeker wanneer deze zich dicht bij de grond of onder de auto bevinden.

Hoe wordt de back-up camera nog meer genoemd?

Andere veelgebruikte namen voor de achteruitrijcamera zijn:

  • Achteruitrij monitor (rearview camera)
  • Achteraanzicht systeem (rear visibility system)
  • Draadloze Achteruitrijcamera (wireless backup camera)

Worden back-up camera’s in de toekomst verplicht op alle auto’s?

Hoewel veel nieuwe auto’s hem al hebben, eist de regering in de VS dat, vanaf 2018, alle auto’s voorzien moeten zijn van een back-up camera.

Hoe verbeteren back-up camera’s de verkeersveiligheid?

Elk jaar verongelukken er 210 mensen en raken 15.000 mensen gewond in de VS door een auto die achteruit rijdt. Het zijn met name jonge kinderen die hier het slachtoffer van zijn volgens de National Highway Security Safety Administration. Camera systemen zijn bewezen effectiever dan simpele sensoren die piepen wanneer een object dichtbij is.

Kan ik een back-up camera krijgen, ook al heb ik mijn auto al gekocht?

Vaak kan je dealer de back-up camera installeren, of kun je zelf een achteruitrijcamera kopen in een autogarage dat je zelf kunt monteren.

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...