Technologie

Wat is het Lane Departure Warning Systeem?

Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Als we kijken naar innovaties op het gebied van auto’s en autorijden, dan zien we dat veel daarvan er op gericht zijn om het autorijden veiliger te maken. Vele van deze rijhulpsystemen zorgen voor een geleidelijke introductie van zelfrijdende en autonome auto’s. Dat geldt ook voor het Lane Departure Warning systeem (afgekort ook wel LDWS of Lane Keeping Assist (LKAS) genoemd). Maar wat houdt dit systeem nu precies in? En hoe draagt het bij aan de veiligheid van zowel de bestuurder als de inzittenden van de auto?

Wat doet het Lane Departure Warning System?

Het Lane Departure Warning System zorgt ervoor dat u uw auto op de rijstrook houdt. Misschien rijst bij u nu de vraag waarom dit nuttig is en denkt u dat dit helemaal niet handig is als u juist vaak van rijstrook moet wisselen. Om direct op dit laatste in te spelen, het systeem reageert niet als u bewust van rijstrook wisselt. Het systeem is zo geprogrammeerd dat u bij het aangeven van richting naar links of rechts, u er niet op gewezen wordt dat u van rijstrook wisselt. Met het gebruiken van de richtingaanwijzer wordt het systeem uitgeschakeld als het u waarschuwt. Ook wordt het systeem pas ingeschakeld als u harder dan 65 kilometer per uur rijdt. Het gaat er dus echt om dat u bij gemiddeld tot hoge snelheid gewaarschuwd wordt dat u de rijstrook verlaat. Het systeem gaat er daarbij dus vanuit dat u dit niet vrijwillig doet.

Lane_Departure_Warning-zelfrijdende-auto

Hoe werkt het Lane Departure Warning System?

Het systeem bestaat uit een camera die bevestigd is aan de bovenzijde van de vooruit en dikwijls een geluidssysteem dat werkt via de speakers in de auto. De camera is gericht op de weg die voor u ligt en is gefocusd op de wegmarkering. Zodra u de wegmarkering overschrijdt hoort u via de speakers een geluid. Dit geluid is vergelijkbaar met het overschreiden van verhoogde wegmarkering. Zo wordt u dus direct gealarmeerd indien u, naar oordeel van het systeem, onvrijwillig uw rijbaan verlaat.

Sommige systemen werken niet met een geluidssignaal, maar met een trilling in het stuur. Ook zijn er systemen die werken met een zichtbaar signaal en ook wordt soms een combinatie (trilling en signaal) toegepast bij systemen. Uiteraard werkt het systeem niet op wegen zonder wegmarkering, wat ook de reden is dat het Lane Departure Warning systeem ook alleen werkt als u harder dan 65 kilometer per uur rijdt.

Wat zijn de voordelen van het Lane Departure Warning System?

Het grote voordeel van het systeem is dat u als bestuurder alert gemaakt wordt op uw rijgedrag. Veel mensen rijden iedere dag dezelfde route of zitten vaak in de auto, waardoor autorijden een routine wordt. Eén van de voornaamste oorzaken van ongelukken in het verkeer is onachtzaamheid. Dit kan kleine ongelukken tot gevolg hebben. U of iemand in uw omgeving heeft vast wel eens meegemaakt dat de zijspiegel tijdens het autorijden in gesneuveld. Oorzaak hiervan is dikwijls dat u of uw tegenligger niet op de eigenweghelft is gebleven. Het onvrijwillig verlaten van de eigen weghelft kan echter ook grotere ongelukken tot gevolg hebben, zelfs wel met dodelijke afloop.

Het Lane Departure Warning Systeem helpt u kleine en grotere ongelukken te voorkomen. Alertheid is van levensbelang en het systeem helpt u alert te blijven. Kijkt u stiekem wel eens op uw mobiele telefoon tijdens het rijden? Of heeft u wel eens gehad dat er iets op de grond viel dat u tijdens het rijden probeerde op te rapen? Ongetwijfeld heeft u toen moeite gehad uw weg in een rechte lijn te vervolgen. Ook in dergelijke situaties, die niet mogen voorkomen maar dat toch weldegelijk doen, is een Lane Departure Warning System onmisbaar.

Bescherm uzelf, uw bijrijders en uw tegenliggers

Het systeem is er dus op gericht om u alert te houden tijdens het rijden. Jaarlijks zijn er duizenden verkeersdeelnemers die het slachtoffer worden van de onachtzaamheid van zichzelf of van een ander. Tijdens het rijden kan een bestuurder snel afgeleid zijn. Ook kan een bestuurder zo moe zijn dat hij niet goed de focus meer op de weg kan houden. Het signaal van het Lane Departure Warning systeem zorgt er dan voor dat de bestuurder hier op gewezen wordt, zodat het rijgedrag aangepast kan worden. Naar verwachting gaat dit systeem in de toekomst vele levens redden.

De meeste automerken gebruiken een weg met twee pijlen gericht op de strepen op de weg als symbool voor het systeem. Ook wordt wel een stuur met twee handen als symbool gebruikt.

symbool-teken-dashboard-lane-departure-warning

Valkuilen van het systeem

Zoals bij alle systemen die gericht zin op het verbeteren van de rijveiligheid van uw auto geldt dat ook dit systeem nooit vlekkenloos werkt. Het is te allen tijde belangrijk dat u zelf alert blijft tijdens het rijden. Voor de volle 100% op een systeem vertrouwen is nooit verstandig. Er zijn situaties waarin het Lane Departure Warning System minder goed werkt:

  • In de herfst en winter kunt u last hebben van bladeren of sneeuw op de weg. Hierdoor kan de wegmakering minder goed zichtbaar zijn en dan heeft het systeem moeite om deze markering te onderscheiden.
  • Ook werkt het systeem het beste op een rechte weg, in bochten kan het systeem ook meer moeite hebben de wegmarkering te ontdekken.
  • Ook is het belangrijk dat u zelf goed alert bent op wegwerkzaamheden. Vaak wordt de wegmarkering dan ook aangepast en kunt u niet meer vertrouwen op het systeem.

Welke automerken gebruiken het Lane Departure Warning System?

Er zijn al veel verschillende automerken die gebruik maken van het systeem. Voorbeelden hiervan zijn Mazda, BMW, Audi, Nissan en Citroën. Uiteraard is het Lane Departure Warning System een belangrijke innovaties voor personenauto’s, maar beroepsmatig is het systeem ook een belangrijke innovatie. DAF past het systeem bijvoorbeeld ook toe voor haar vrachtwagens. Een vrachtwagenchauffeur brengt veel uren per dag achter het stuur door en het is dan belangrijk om alert te blijven. Het systeem zorgt voor een stukje extra veiligheid, zowel voor de chauffeur zelf als voor andere weggebruikers.

De toekomst van het Lane Departure Warning System

Het Lane Departure Warning System vergroot de rijveiligheid. Het ligt daarom ook in de lijn der verwachting dat alle automerken gebruik gaan maken van een dergelijk systeem. Waar merken het systeem nu nog aanbieden als optie, zal in de toekomst het systeem behoren tot de standaarduitrusting van de meeste auto’s. Aan de hand van de ervaringen van gebruikers zal het systeem in de toekomst nog geperfectioneerd worden voor een zo optimaal mogelijke werking.

bron artikel

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...