Algemeen

Wat is platooning?

volvo-platooning
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Wat is platooning?

Onder platooning verstaan we voertuigen die coöperatief rijden op korte afstand van elkaar (minder dan 1 seconde) op basis van de technologie van geautomatiseerd (autonoom) rijden. In het Engels worden deze treintjes ook wel road trains genoemd.

Elk voertuig communiceert met de andere voertuigen in het peloton. Er is een voorrijder die de snelheid en richting bepaald, en alle andere voertuigen (die het remmen en accelereren precies op elkaar hebben afgesteld) volgen de bewegingen van het eerste voertuig.

Originele ideeën voor auto-pelotons waren gebaseerd op een mechanische link, zoals in een trein. Moderne communicatie zoals Bluetooth en draadloze GPS systemen samen met drive-by-wire besturing geeft computers de mogelijkheid om controle te nemen over auto’s.

Platooning-betekenis-werking

Potentiële voordelen van platooning

 • Het verbetert de aerodynamische effectiviteit en prestaties, verhoogt de capaciteit van wegen en voorziet een meer geregelde stroom van verkeer.
 • Omdat de voertuigen achter elkaar ‘glijden’, wordt er minder brandstof verbruikt. Doordat alle auto’s dicht achter elkaar rijden, kan er efficiënter gereden worden wanneer bijvoorbeeld auto’s optrekken bij een stoplicht. Er wordt dan gelijktijdig gereden.Met menselijke bestuurders wacht elke bestuurder totdat het voertuig voor hem beweegt, wat de auto’s vertraagt.
 • Eerst zal elk voertuig in het peloton nog een bestuurder hebben, maar uiteindelijk zullen bestuurderloze auto’s (zelfrijdend of autonoom) in staat zijn om zichzelf bij een peloton aan te sluiten. Die functioneren als lange treinen op de snelweg, en bestuurders zijn vrij om bijvoorbeeld een film te kijken of te werken.
 • Het verkeer wordt er veiliger door omdat de kans op een ongeluk kleiner is. Sowieso wordt de verkeersveiligheid vergroot door allerhande systemen als Adaptive cruise Control en Brake Assist.

platooning-lidar-machine-to-machine

Potentiële nadelen van platooning

 • Lange pelotons kunnen andere voertuigen verhinderen om van rijbaan te wisselen. Wanneer het peloton de intenties van andere auto’s kan waarnemen, zoals knipperlichten, zou dit het probleem verhelpen.
 • Een peloton heeft een culturele verandering nodig, omdat het lastig zal zijn voor veel mensen om de control over het voertuig uit handen te geven en heel dicht op andere auto’s te rijden.
 • Geen computersysteem is 100% veilig en voertuigen kunnen gehackt worden (dat is een van de redenen waarom een bestuurder aanwezig moet zijn in elk voertuig).
 • In druk verkeer is platooning vooralsnog niet mogelijk, omdat de voorrijder bijvoorbeeld wel een kruising over kan, maar er aan de andere kant van de kruising niet genoeg plek is voor het hele peloton. Het peloton zou het kruispunt blokkeren.
 • Voertuig pelotonnen werken niet met stopborden omdat dat de verkeersregels zou tegengaan waarin staat dat elk voertuig goed moet kijken voordat hij zijn weg vervolgd.
 • Bestuurders zullen nieuwe vaardigheden moeten leren.
 • De functionaliteit van een peloton zal lastig te combineren zijn met oudere auto’s
 • De technologie zal de kosten van nieuwe auto’s verhogen
 • Verzekeringsbedrijven zullen de schuld van ongelukken veroorzaakt door pelotons misschien niet dekken.
 • Als de voorrijder geen tijd heeft om te reageren op een obstructie, bijvoorbeeld een auto die voor hem draait en geen ruimte geeft om te stoppen, zullen hoogstwaarschijnlijk alle voertuigen in het ongeluk betrokken raken omdat ze zo dichtbij rijden. De meeste mensen zouden zich normaal gesproken aan de 2 seconden regel houden, waardoor ze veel meer tijd zouden hebben om te stoppen. Menselijke bestuurders kunnen ook een andere weg op draaien omdat ze een breder zicht hebben.
 • Bestuurders moeten het peloton op elk moment kunnen verlaten, hergroeperen in andere pelotons of de controle zelf pakken. Dit is omdat niet elk voertuig dezelfde bestemming heeft.
 • Sommige bestuurders zullen proberen in een peloton te rijden zonder dat het voertuig de juiste technologie heeft.
 • In een peloton rijden zal de verwachtingen van mensen normaliseren over wat nu een goede veilige afstand is achter andere auto’s en mogelijk leiden tot bumberkleven.

Wordt platooning werkelijkheid op de openbare weg?

Als sinds de jaren 60 wordt er door verschillende universiteiten, instellingen en bedrijven onderzoek gedaan naar de (on)mogelijkheden van platooning van auto’s.

Een aantal van de nadelen van pelotons kunnen opgelost worden door een geautomatiseerd snelweg systeem te gebruiken (AHS). Dit is een rijbaan speciaal bedoeld voor voertuigen in een peloton. Auto’s kunnen in een peloton van maximaal 25 voertuigen rijden door middel van sensoren in het wegdek. De voertuigen zouden een afstand van ongeveer 1 meter tussen elkaar kunnen houden voor maximale aerodynamische efficiency.

De AHS kan sensoren in de weg gebruiken om op te maken wat de rijsnelheid is. Echter, moderne radar en technologie zijn nu goed genoeg voor voertuigen om 3D data te interpreteren en dit, samen met verkeersinformatie te combineren tot de juiste snelheid. Het zou ook erg duur zijn om de wegen op te graven om deze technologie erin te bouwen, of om nieuwe wegen hiervoor te bouwen.

Volvo heeft platooning ook gedemonstreerd op normale wegen met drie wagens autonoom bestuurd. Rijdend achter een vrachtwagen die met een snelheid van 90 km/uur rijd met een gat van niet meer dan 6 meter tussen elkaar. Dit systeem wordt SARTRE genoemd (Safer Road Trains For The Environment).

volvo-platooning

Wanneer zien wij deze treintjes op de openbare weg denk je?

bron

 

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...