Algemeen Technologie

Welke rol hebben softwareleveranciers?

in-car-office-microsoft
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

De auto wordt steeds meer connected en autonoom en voorzien van slimme gadgets en software. Enerzijds om de bestuurders of berijders te voorzien van alle gemakken, anderzijds ook om zoveel mogelijk data uit de auto te verzamelen. Die data gaat de basis zijn waarop nieuwe businessmodellen gebouwd worden. Zou Uber kunnen bestaan zonder het gebruik van data en analytics? Met de snelle opkomst van de zelfrijdende auto wordt de rol van software en dus die van softwareleveranciers steeds belangrijker.

Connected-Car-software

Microsoft en Mercedes-Benz introduceren auto als kantoor

Recent zijn Microsoft en Mercedes-Benz een samenwerking aangegaan met als doel de productiviteit van bestuurders te verhogen. Hun gezamenlijke visie is dat de auto nu al, en straks met zelfrijdende auto’s al helemaal, een tweede kantoor wordt. Tijdens de IFA Techbeurs in Berlijn heeft men gezamenlijk de In Car Office gepresenteerd.

In een interview geeft Peggy Johnson (Vice President Business Development Microsoft) aan dat het zelf geen zelfrijdende of autonome auto gaat ontwikkelen en produceren. Ze zien veel meer een rol voor zichzelf weggelegd als leverancier en partner om zelfrijdende auto’s in te richten als tweede kantoor.

“You’re sitting in the car for many, many minutes a day. Can that be part of your new office, can it be your new desk, a place where you actually get work done? We believe it can. Each of them had a little something different that they wanted,”

in-car-office-microsoft

In Car Office

In Car Office introduceert verschillende productiviteitsopties in het dashboard van een Mercedes-Benz. Zo wordt Microsoft Exchange geïntroduceerd in de auto’s, zodat bestuurders tijdens het rijden hun werkkalender kunnen bekijken. Het slimme In Car Office attendeert de bestuurder op aanstaande vergaderingen en plant automatisch de routes naar geplande afspraken.

Daarnaast bepaalt het systeem welke telefoongesprekken of vergaderingen de bestuurder tijdens het rijden kan uitvoeren. In Car Office bepaalt dit aan de hand van de to-do-lijst van de bestuurder en de lengte van de route die hij momenteel aflegt. Het is niet waarschijnlijk dat Microsoft een samenwerking aangaat met fabrikanten om het gehele operating system te leveren voor zelfrijdende auto’s. Die samenwerking zit meer op het vlak van het leveren van slimme toepassingen en integraties om een autorit waardevoller en efficiënter te laten zijn voor de bestuurder of passagiers.

SAP, SEAT en Samsung Electronics koppelen smartphone aan auto

Net als Microsoft en Mercedes vormen ook SAP, SEAT en Samsung een alliantie om gezamenlijk projecten op het gebied van connected en autonome auto’s te ontwikkelen. Recent hebben ze een aantal innovatieve en vooruitstrevende concepten gepresenteerd. Waarbij men de smartphone centraal heeft gezet. Dus niet de in car automatics, maar veel de smartphone van de bestuurder of passagier.

SEAT en Samsung waren al eerder een samenwerking aangegaan, maar een overkoepelend netwerk ontbrak daarbij. Met de toetreding van AP tot de alliantie kan gebruik gemaakt worden van het SAP Vehicles Network (dmv HANA cloud platform) en maakt toepassingen op het gebied van Internet of Things in auto’s mogelijk. Het doel van de samenwerking is om gebruikers veilig en verbonden onderweg te laten zijn.

Samsung-seat-sap-zelfrijdende-auto

Parkeerplek reserveren

Een van de concrete toepassingen is een app waarmee je een parkeerplek kan reserveren en kan betalen zonder de auto te verlaten. Gebaseerd op het Samsung Pay platform dat in Zuid-Korea en de VS al succesvol is en naar verwachting dit jaar ook in Europa wordt geïntroduceerd. Op Connected Parking en Connected Fueling ligt de focus van de alliantie. In samenwerking met SEAT kunnen gebruikers van de app SEAT Connect via vingerafdrukherkenning een parkeerplek reserveren. Het navigatiesysteem begeleidt de bestuurder vervolgens naar de bestemming waar de slagboom automatisch omhoog gaat wanneer de auto nadert. Betalen voor het parkeren gebeurt eveneens via de app, zonder dat de bestuurder nog uit hoeft te stappen.

Digital Key Sharing

Een andere concrete innovatie die door de samenwerking tot stand is gekomen is het zogenaamde Digital Key Sharing. Dat brengt het eerdere Digital Key-project van Seat en Samsung door de komst van SAP in een versnelling. Het was daarmee al mogelijk om via je smartphone de airco aan te zetten, deuren te openen en op slot te doen en de ramen te openen en te sluiten. Die functies worden nu uitgebreid met een oplossing waarbij goedkeuring kan worden verleend aan een ander persoon om de auto te gebruiken, zonder het uitwisselen van een sleutel. Via de smartphone kan in de nabije toekomst geheel veilig een virtuele kopie van de digitale sleutel van de auto naar andermans smartphone of ander mobiele apparaat worden verstuurd. Desgewenst kan een tijdslimiet op het gebruik van de digitale sleutel worden gezet. In de nabije toekomst wordt het zelfs mogelijk om die digitale kopie van de sleutel bepaalde restricties op te leggen. Bijvoorbeeld een beperking van het gebruik van functies van de auto, een limiet op bepaalde prestaties, zoals de topsnelheid, of het instellen van een extra zuinige rijstand.

Het mag duidelijk zijn dat ‘nieuwkomers’ in de auto-industrie als Google en Apple gebruik maken van hun eigen operating systems in hun selfdriving cars. De traditionele softwarepartijen moeten het echt hebben van samenwerkingen met bestaande merken. Zo heeft SAP ook met Volvo een alliantie. En zet ook Delphi zwaar in om aan boord te komen van de vele merken die zelfrijdende auto’s aan het ontwikkelen zijn. Wie gaat de wedstrijd winnen denk je?

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...