Technologie Uitgelicht

Werking zelfrijdende auto

werking zelfrijdende auto google
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Wat is de werking van een zelfrijdende auto eigenlijk? Want hoe werkt een zelfrijdende auto is een veelgestelde vraag. De technologische ontwikkelingen gaan hard, heel hard. En Google en andere autofabrikanten als Mercedes, Audi, BMW, Toyota en Nissan zetten vol in op de ontwikkeling en productie van de zelfrijdende auto. Volgens de voorspellingen van deze fabrikanten kan de zelfrijdende auto werkelijk op de openbare weg te zien zijn vanaf 2017. We weten dat die voorspelling natuurlijk niet correct is geweest. De grootste obstakels zitten niet zozeer in de techniek of betrouwbaarheid van de zelfrijdende auto’s. Maar meer op wetgeving en infrastructureel vlak.

In onderstaande video wordt de werking van de zelfrijdende auto van Google uitgelegd. Google werkt men een ander technisch systeem dan de meeste autofabrikanten. Waar deze werken met een sensor-based-systeem, maakt Google gebruik van een zelf ontwikkelde technologie op basis van 3D-kaarten en route-informatie.

Werking zelfrijdende auto – LIDAR-systeem

Google maakt voor haar zelfrijdende auto gebruik van een LIDAR-systeem. LIDAR staat voor (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen. Deze techniek is vergelijkbaar met een radar-systeem, dat echter radiogolven gebruikt in plaats van licht. De afstand tot het object of oppervlak wordt bepaald door de tijd te meten die verstrijkt tussen het uitzenden van een puls en het opvangen van een reflectie van die puls.

Door dit LIDAR-systeem scant de auto dus zijn omgeving op zoek naar obstakels.

lidar systeem werking zelfrijdende auto

Google’s selfdriving car heeft meerdere camera’s, lasers en sensoren die de gehele omgeving scannen en deze informatie interpreteren om vervolgens de auto mee aan te sturen.

Het lasersysteem (LIDAR genoemd) geeft de auto een 360 graden rondom interpretatie van de omgeving. Hiermee kan de auto personen en objecten van voren, aan de zijkant en van achteren tegelijkertijd waarnemen. Deze laser zorgt er ook voor dat de exacte geografische positie van de zelfrijdende auto kan worden bepaald.

Werking zelfrijdende auto – Processor

De informatie die alle lasers en sensoren genereren, worden geïnterpreteerd en verwerkt door de software zodat de verschillende objecten en personen in de omgeving van de auto kunnen worden waargenomen. En belangrijker, dat die data zodanig geïnterpreteerd wordt dusdanig dat de auto zelfstandig keuzes kan maken om veilig op weg te gaan.

Werking zelfrijdende auto – sensor voor locatiebepaling

De sensor die de exacte positie van de auto bepaald, zit verborgen in de wielnaaf van Google’s zelfrijdende auto. Op basis van het aantal omwentelingen van het wiel kan de sensor de exacte locatie van de auto bepalen.

Werking zelfrijdende auto – sensor voor oriëntatie

Vergelijkbaar met ons evenwichtsorgaan, zorgt deze sensor er voor dat de auto gevoel krijgt voor beweging en balans. Deze sensor zit binnen in de auto en zorgt voor  het oriëntatievermogen van de auto. Ogen en oren als het ware.

Werking zelfrijdende auto – radar

Een radar systeem is ingebouwd in Google’s zelfrijdende auto. Hiermee kan de auto ver vooruit kijken en auto’s waarnemen en snelheid van deze auto’s bepalen. Om zo de eigen snelheid aan te kunnen passen om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen.

werking zelfrijdende auto google

Al deze sensoren geven een veelheid aan feedback aan Google, evenals de feedback van de testrijders van de zelfrijdende auto. Om zo continue te kunnen verbeteren en ontwikkelen. Met als doel om in 2018 de zelfrijdende auto daadwerkelijk op de consumentenmarkt te introduceren.

LEESTIP alle boeken over zelfrijdende auto’s

 

 

 

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...