Algemeen

Wie houdt straks de zelfrijdende taxi schoon?

zelfrijdende taxi onderhoud
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Dat zelfrijdende auto’s er gaan komen en dat er veel geld mee te verdienen is, is duidelijk. Maar onlangs had ik een discussie over aanvullende services en diensten die nodig zijn om zelfrijdende auto’s te laten functioneren zoals bedoeld. Wie houdt bijvoorbeeld een zelfrijdende taxi (zonder chauffeur) schoon. Ik weet niet hoe jouw auto er uitziet na een maand intensief gebruik, laat staan zelfrijdende taxi’s die 24/7 in dienst zijn. Wie zorgt ervoor dat er geen lege blikjes en vuilnis in liggen, dat er regelmatig een doekje over het dashboard wordt gehaald en dat vieze vlekken en kringen in het interieur worden schoongemaakt? Maar ook het onderhoud van een zelfrijdende auto, hoe gaat dat straks? Wie gaat bijvoorbeeld een Xenon koplamp vervangen als deze stuk is? Of wie zorgt ervoor dat de autoverlichting van het interieur in de auto gerepareerd wordt als deze stuk gaat? En wat als iemand in de auto gerookt heeft, wie zorgt ervoor dat de auto lekker ruikt? Ik was benieuwd of er al diensten en services zijn die in de huidige introductiefase van autonome auto’s worden getest. Zo kwam ik een interessant artikel tegen geschreven door Bloomberg. Hieronder de vertaling daarvan.

Wie doet het onderhoud en schoonmaak straks van autonome voertuigen?

Het duurde niet lang voordat Pritam Singh, chauffeur van Lyft er achter kwam dat mensen echt smerig zijn. Zo hebben ze de nare gewoonte om over te geven in voertuigen!

Managing self-driving rideshare fleets could be costly, yucky

‘It is a really big issue and no one has figured it out’

Deelauto-chauffeurs weten dit al wel, net als andere nare gewoonten die mensen hebben zoals je vieze vingers afvegen aan het stuur en automatten achterlaten vol met vieze vlekken. Singh, de Lyft Inc chauffeur uit Manhattan, is maandelijks ongeveer 200 dollar kwijt aan reinigingskosten voor zijn Toyota Camry. Als we dit gegeven doortrekken naar de toekomst dan betekent dit dat  General Motors Co., Uber Technologies Inc. en de andere merken die zicht richten op zelfrijdende deelauto’s de schoonmaakkosten mee moeten gaan nemen in hun businessmodel. Als je daar dan ook nog verzekeringskosten, afschrijving en onderdelen opslag bij optelt dan praten we niet meer over miljoenen, maar al snel over miljarden.

wie gaat zelfrijdende taxi schoonhouden xenon autoverlichting

Volgens mij gaat dit dus zeker impact hebben op Uber co-founder Travis Kalanick’s voorspelling dat zelfrijdende auto’s zich vooral lenen voor deelauto-concepten en dat men niet meer eigen autonome auto’s gaat kopen.

Hoe om te gaan met braaksel in de auto is een van de vele onbeantwoorde vragen in het business model van Kalanick. Zo gaan hij en Lyft co-founder John Zimmer vooral in op apps en bots die het werk doen, consumenten die uren tijd besparen en daarmee ook investeerders die het geld gaan binnenharken. Gelukkig zijn er nog meer realistische business case bouwers actief. Bij General Motors, Apple Inc. en Alphabet Inc.’s Waymo tellen de kosten mee waardoor de business voor de robottaxi’s niet alleen meer money makers blijken te zijn.

Apple en Waymo zijn zelfs al actief in gesprek met Avis Budget Group Inc. en Hertz Global Holdings Inc. met de vraag “hoe manage je een zelfrijdende auto-fleet”. De grote verhuurbedrijven hebben inmiddels vele jaren ervaring met de smerige huurders in hun auto’s en hoe je dat financieel het beste kunt managen.

“It is a really big issue and no one has figured it out,” zegt Mark Wakefield, co-head van de  global automotive practice bij consulting firm AlixPartners. “No one is even betting on the outcome.”

GM’s Maven unit, die direct concurreert met  Avis’s Zipcar, in de business van per-uur-verhuur van o.a. auto’s aan klanten als Uber en Lyft, heeft onderzocht hoeveel negatieve impact (afschrijvingen) het delen van auto’s heeft op de waarde van de auto.

Peter Kosak, GM’s executive director of urban mobility, geeft aan dat schadekosten,  schoonmaakkosten, verzekering en parkeerkosten vooral in dure steden als New York en San Francisco wel degelijk zwaar gaan leunen op de verhuurkosten die doorberekend gaan worden aan de eindgebruikers. Maar goed, of we er nou klaar voor zijn of niet, robotaxi’s komen er zeker op de weg, geeft hij aan.

GM Chief Executive Officer Mary Barra gaf zelfs aan dat ze hun vloot van Chevrolet Bolts gaan uitbreiden van 50 to 180. Lyft wil deze Bolts als robottaxis gaan testen in San Francisco, weliswaar met een soort babysitting chauffeur achter het stuur. Indien deze pilot succesvol is wil GM ook in Detroit Scottsdale, Arizona gaan testen.

Het potentieel van robottaxi’s

Toch deel ik de mening dat robottaxi’s enorme impact gaan hebben op  de economie. Er komen kilometers parkeerplaatsen beschikbaar, garages thuis zullen niet meer nodig zijn en denk vooral ook eens na over de kosten van je eigen auto die je gewoon in je achterzak kunt houden. Ik verwacht ook dat de robottaxi echt een goudmijntje gaat zijn. AlixPartners’ Wakefield voorspellen dat “…. Robottaxi’s fundamentally change how many people view and buy transportation.”

Lyft’s Zimmer beschreef het bezit van een eigen auto als een “a ball and chain that gets dragged through our daily life” en voorspelde in die zelfde toespraak dat in 2025, privé bezit van auto’s in de grote steden zo goed als niet meer zou bestaan. Ik geloof echter wel dat dit alleen maar zal gebeuren wanneer bedrijven als GM echt grip gaan krijgen op de beheerskosten van een auto-fleet.  “Lyft and Uber don’t care about managing the fleet,” zegt GM’s Kosak. “Down the road, you’ll need to dictate who does all of that.”

Brian Hsu, Lyft’s vice president of supply, geeft aan dat Lyft niet zozeer deze afslag gaat nemen: “We stay asset light,”  volgens Hsu. “We realized very early on that fleet management is like real estate management. That’s a capability that is very different from what we do.”

onderhoud schoonmaak zelfrijdende auto

bron foto

Gaan autoverhuurbedrijven een grote rol spelen?

Hsu verwijst naar de verhuurbedrijven, aangezien zij al jaren ervaring hebben met het beheer van grote vloten en voldoende ruimte om alle auto’s te stallen, te repareren en schoon te maken. Hertz heeft al een deal om de self-driving Lexus RX 450h voor Apple te onderhouden, Avis heeft een soortgelijke overeenkomst voor de 600 zelfrijdende Chrysler minivans voor Alphabet Inc.’s Waymo autonomous technology divisie.

Maar wat gaan de verhuurbedrijven in rekening brengen? Aan afschrijving alleen al boekt Hertz 2 miljard per jaar af aan haar vloot van 10 miljard aan auto’s. Daarnaast ligt er nog een onderhouds- en schoonmaakrekening van circa $400 tot $600 per maand per auto aldus Wakefield.

En aan wie gaat Hertz de afgeschreven Robottaxis doorverkopen? De afgelopen periode heeft Hertz eieren voor haar geld moeten kiezen in een tweedehands auto markt die alsmaar dalende is. In de laatste twee kwartalen staat dit verlies voor meer dan 600 miljoen in de Hertz boeken opgenomen. Billionaire Carl Icahn heeft een papieren verlies van $1 miljard op zijn $1.3 miljard investering in Hertz met name door de grote verliezen in de doorverkoop markt van afgeschreven huurauto’s.

Wie gaat de zelfrijdende autovloot managen?

De verliezen van Hertz zijn een wijze les voor de sector, en iedereen is op zoek naar werkbare alternatieven. Cox Automotive Inc., eigenaar van de  used-car auction house in Manheim, heeft inmiddels al deals met Uber en Maven; Cox helpt ook Tesla Inc. bij de verkoop van gebruikte lease auto’s.

Cox heeft een app Flexdrive ontwikkeld, deze app biedt een auto abonnement voor autodealers als alternatief voor aankoop en leasing.  Cox heeft fors geïnvesteerd in faciliteiten voor parkeer, management en het schoonmaken van auto’s. Janet Barnard, president of Cox’s inventory solutions group, geeft aan dat ze klaar zijn voor het managen van Robottaxi’s.

De bestaande Uber en Lyft chauffeurs kunnen al hands-on advies geven: “blijf van de weg nadat de kroegen sluiten”, vermijd Mac Donalds en andere fast food ketens. Singh, de Lyft chauffeur uit Manhattan, waar ik dit artikel mee begon adviseert kotszakjes in het zicht achterin. Hij stofzuigt en schrobt zijn Camry iedere dag.

 

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...