Algemeen Verzekeringen

Wie is aansprakelijk bij schade met een zelfrijdende auto?

schade-aansprakelijkheid-zelfrijdende-auto
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

De zelfrijdende auto komt steeds dichterbij en vaak horen we de vraag: wie is er aansprakelijk bij schade met een zelfrijdende auto? Wetten, afspraken en regelgeving zijn gebaseerd op de auto met bestuurder en bevatten geen richtlijnen over zelfrijdende auto’s zonder bestuurder.

Onlangs heeft Tesla een update aan de model S aangebracht waardoor het mogelijk is dat de auto zelf kan rijden en sturen. Men geeft wel het advies om het stuur ten alle tijden vast te houden, maar technisch is het mogelijk om het stuur los te laten. Hoe heeft Tesla juridisch gezien de kans op een ongeluk of schade afgedekt? 

Hoe weet je nou wie er aansprakelijk is bij een zelfsturende auto: de bestuurder of de auto? En wie moet de schade vergoeden: de verzekeraar, de eigenaar van het voertuig of de producent van de auto?

schade-aansprakelijkheid-zelfrijdende-auto

Aansprakelijkheid schade zelfrijdende auto – bewijsvoering

De eerste vraag die zal opkomen is hoe men kan bewijzen dat de bestuurder de handen niet aan het stuur had. De software van Tesla herkent en voelt of iemand het stuur vast heeft ten tijde van schade of ongeval. Het is niet bekend of autofabrikanten ook daadwerkelijk data vrij geeft aan bijvoorbeeld de verzekeraar.

Handen niet aan het stuur

Wie is er aansprakelijk als blijkt dat een ‘bestuurder’ niet zijn of haar handen aan het stuur heeft gehad ten tijde van het ongeval. Wie is dan aansprakelijk voor de veroorzaakte schade? De vergelijking met de automatische piloot gaat hierbij op.

Voor de benadeelde zal dit niet veel uitmaken daar de WAM-verzekeraar de schade zal vergoeden indien de bestuurder verantwoordelijk is voor de schade qua verkeerssituatie. Het maakt hierbij niet uit of de bestuurder zelf reed of dat het voertuig bestuurd werd op basis van de autopilot.

Aansprakelijkheid – schade verhalen op verzekeringnemer

Voor de verzekeringnemer zal dit wel uitmaken. De verzekeraar zou wel eens de uitgekeerde schade willen verhalen op de verzekeringnemer en eventuele cascoschade niet willen uitkeren in het geval men het voertuig niet zelf bestuurt. Afhankelijk van de polisvoorwaarden hebben maatschappijen hier ook mogelijkheden toe.

Wie is de bestuurder?

In bijvoorbeeld de polisvoorwaarden van de autoverzekering van de ANWB in artikel 19 lid 10 de volgende tekst: ‘[…] Er is geen dekking […] als de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft.’ De vraag hierbij is dus: wie was de bestuurder? Is iemand die achter het stuur zit de bestuurder of is degene die de feitelijke controle over het voertuig, in dit geval de autopilot, de bestuurder. Is het laatste het geval dan beschikt het voertuig niet over een geldig rijbewijs en zou een verzekeraar zich op dit artikel kunnen beroepen en de schade niet uitkeren of verhalen op de verzekeringnemer.

Technisch falen

Volgens de overheid is in het geval van technisch falen van het voertuig de producent aansprakelijk. Betekent dit dan dat de verzekeraar de schade op de producent kan verhalen of dat de verzekeringnemer dit moet doen?

Werkelijkheid

In september van dit jaar gaf woordvoerder Rudi Buis van het Verbond nog aan dat deze problematiek past speelt over 10 tot 20 jaar. Blijkbaar heeft hij de snelheid van Tesla onderschat daar dit dus nu al werkelijkheid is. Het is duidelijk dat een rechter zich hier een keer over moet gaan buigen en dat verzekeraars de polisvoorwaarden snel moeten aanpassen aan de nieuwe technische mogelijkheden.

Bron: amweb

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...