Uitgelicht

Zelfrijdende WEpods gaan de grens over

wepod autonoom vervoer
Mark Boekraad
Geschreven door Mark Boekraad

Eerder schreven we over het intrekken van de subsidie door de Provincie Gelderland voor de autonoom rijdende Wepods op het traject Ede – Wageningen. Niets is echter minder waar, want het project met de zelfrijdende busjes heeft nieuwe subsidie gekregen om zelfrijdend vervoer tussen Duitsland en Nederland (dus grensoverschrijdend) te testen.

 

De Europese subsidieaanvraag ‘Interreg Automated Transport’ is woensdag 21 december toegekend. Hiermee kan het WEpod project met de twee zelfrijdende busjes, WURby en WElly, drie jaar worden voortgezet. De Interreg subsidie is een gezamenlijke aanvraag door de Provincie Gelderland en 27 partners in het Nederland Duitse grensgebied, waaronder de TU Delft. Het WEpod project wordt uitgebreid naar de regio Noordrijn-Westfalen.

Automatische shuttlebusdiensten
Het onderzoek naar automatisch rijdende shuttlebusdiensten, zoals de WEpods, wordt hiermee per 1 januari 2017 voortgezet. Aan dit project, grotendeels gefinancierd door European Regional Development Fund (Interreg), dragen 27 Nederlandse en Duitse ondernemingen, MKB-bedrijven en onderzoekinstellingen bij. De twee bestaande WEpods blijven rijden en er wordt een nieuw voertuig bij gebouwd. Met deze voertuigen wordt onderzocht of shuttlediensten tussen het Duitse vliegveld Weeze en de FoodValley (regio Wageningen) en tussen het Limburgse Vaals en het Duitse Aachen mogelijk zijn. Ook zal er onderzoek gedaan worden naar truck platooning, het rijden van trucks in konvooi, wordt gewerkt aan harmonisering van de toelatingsprocedures en worden business cases onderzocht om het project uiteindelijk naar de markt te brengen.

Nederland Duitse grensgebied
Het Nederland Duitse grensgebied is een belangrijk verkeersknooppunt in Europa waar zelfrijdend vervoer een grote impact kan hebben. De regio Noordrijn-Westfalen is één van de grootste logistieke knooppunten en een groeiend knooppunt voor de luchtvaart. Het ‘Interreg Automated transport’, met de WEpods, gaat in de regio bijdragen aan innovatie in mobiliteit.

Sensorsysteem en mens-machine interactie
Diverse TU Delft onderzoekers zijn betrokken bij dit project. Pieter Jonker, hoogleraar vision based robotics, zal samen met Robot Care Systems het onderzoek naar het sensorsysteem van de WEpods voortzetten. Riender Happee, universitair hoofddocent Automotive, gaat kijken naar de mens-machine interactie: de interactie tussen een automatisch rijdend voertuig en andere verkeersdeelnemers. Hiervoor zal hij met andere onderzoekers diverse verkeersscenario’s met verschillende (kwetsbare) weggebruikers onderzoeken. Ook onderzoekt hij de acceptatie en de visie op comfort van de gebruikers van een zelfrijdend voertuig.

Platooning-betekenis-werking

WEpods
In januari 2016 startte op de Wageningen Campus de eerste fase van het WEpods project, geïnitieerd door de Provincie Gelderland. De TU Delft ontwikkelde samen met partners in de eerste fase van het WEpods project het sensorsysteem om de WEpod zelfstandig te laten rijden. In de voertuigen zitten radars, lidars (een radar, maar dan met lasers), GPS en camera’s. De WEpods zijn de eerste automatische voertuigen die in Nederland toestemming hebben gekregen om op de openbare weg te rijden en passagiers te vervoeren.

Over de Auteur

Mark Boekraad

Mark Boekraad

Mijn naam is Mark en als autofanaat ben ik zeer geinteresseerd in de revolutie van de zelfrijdende auto. De zelfrijdende auto zal langzaam ingeburgerd gaan worden, maar dat zal zeker nog jaren duren. Ik lees nu al veel over dit onderwerp op binnen- en buitenlandse media. En zal dat de komende jaren blijven doen. Als je nog tips hebt of links naar interessante sites, dan hoor ik dat graag! Want samen kunnen we iedereen laten genieten van de opkomst van de zelfrijdende auto.

WIL JE NET ALS DUIZENDEN ANDEREN OOK NIETS MISSEN?

Wil je ook niets missen van alle ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto's? No worries, we mailen je alleen als er echt interessant nieuws is. En uitschrijven is in 1 klik gedaan.
Naam
Emailadres
Secure and Spam free...